Najnovije vesti
Vesti Svet
ZA 40 GODINA NIJE IZGUBIO NIJEDNU BITKU Da li najčuveniji američki ratni avion IDE U PENZIJU?

ZA 40 GODINA NIJE IZGUBIO NIJEDNU BITKU Da li najčuveniji američki ratni avion IDE U PENZIJU?

Nakon više od 40 godina u vazdušnim snagama SAD izgleda da čuveni borbeni avion F-15 Igl (orao) ide polako u penziju, piše Kajl Mizokami za portal "Popular Mechanics".

avion lovac F-15 igl01 foto Wikipedia Foto: Wikipedia
avion lovac F-15 igl01 foto Wikipedia
Avion lovac F-15 Igl
Foto: Wikipedia
Avion lovac F-15 Igl

Pred Odborom za oružane snage američkog Kongresa došlo je do rasprave o budućnosti F-15 i njegovoj eventualnoj zameni, savremenijoj verziji aviona F-16 Fajting falkon (borbeni soko).

Kako piše portal Flajtglobal, zastupnik iz Južne Karoline Džo Vilson postavio je pitanje čelniku Vazdušne narodne garde, generalu Skotu Rajsu, kakav bi efekat imalo povlačenje i zamena lovca-presretača F-15C i njegovog dvosednog modela F-15D za vazdušnu superiornost SAD. Rajs je uzvratio da bi F-16 mogao da popuni tu prazninu, ali je na dodatno pitanje zastupnice i bivše vojne pilotkinje Marte Meksali o tome bi li se time izgubile jedinstvene mogućnosti F15-ice ipak priznao da bi to bio slučaj.

F-15 Igl u akciji
Foto: Wikipedia
F-15 Igl u akciji

- Smatram da se izdižemo iznad tih mogućnosti kako ulazimo u digitalno doba... sistem će biti važniji od platforme - zaključio je Rajs.

Drugi zvaničnik Vazdušne narodne garde kasnije je naglasio da je odluka o penzionisanju F-15 vrlo preuranjena, iako nije porekao da se o njoj razmišlja.

Prvi F-15 poleteo je 1972. godine, proizvodnja aviona krenula je godinu dana kasnije, a od 1976. godine nalazi se u sistemu američkog ratnog vazduhoplovstva. Od stranih vazdušnih snaga, F-15 koriste Izraelci, Japanci i Saudijska Arabija, a upravo je izraelski pilot F-15 Moše Melnik prvi oborio neprijateljski avion u vazdušnoj bici.

Tokom svih godina službe piloti "F-15 igla" su u vazdušnim bitkama srušili 104 neprijateljska aviona, bez da je ijedan od njih oboren, a najveći broj vazdušnih pobeda otpada na izraelske vazduhoplovne asove. Za četiri decenije korišćen je u brojnim vojnim operacijama, a važi za jednog od najboljih lovaca u istoriji ratnog vazduhoplovstva.

Nije izgubio nijednu bitku: F-15 Igl
Foto: Wikipedia
Nije izgubio nijednu bitku: F-15 Igl

Što se tiče američkog ratnog vazduhoplovstva, u 178 F-15-ica u najboljem stanju ugrađeni su APG-63V3 AESA radari, kao i novi sistem na viziru kacige koji pilotima omogućava bržu reakciju u ciljanju i gađanju neprijateljskih meta. Kad su u pitanju neke bazične performanse, F-15 na nižim visinama može da leti brzinom od 1,2 maha (1450 km/h), dok na većim visinama može postići brzinu od skoro 2,5 Maha (više od 2660 km/h). Naoružan je M61A1 vulkanom, a u novijim varijantama može nositi i do 16 projektila (AIM 7, AIM 9, AIM 120).

Ako F-15 zaista bude zamenjen, njegovo mesto će najverovatnije zauzeti F-16V, opremljen naprednim APG-83 SABR radarom koji se nalazi u višenamenskim borbenim avionima pete generacije F-122 Raptor i F-35 Lajtning.

Glavni motiv za zamenu aviona bio bi ekonomski, usprkos planiranom dramatičnom rastu američkog vojnog budžeta. Naime, sat leta F-15 Igl košta gotovo 42.000 dolara, dok sat leta aviona F-16C košta samo 22.500 dolara. Najnovija vedeta američkog ratnog vazduhoplovstva, notorno preskupi i još uvek nedovoljno testirani F-35 Lajtning košta 42.200 dolara po letu, dok sat leta u F-22 Raptoru, po mnogim stručnjacima najboljem borbenom avionu na svetu, košta frapantnih 68.360 dolara, piše Jutarnji list.