Plenković: Cilj Vlade je dugoročna održivost Agrokora

Tanjug

26. 03. 2017. u 00:39

Predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izjavio je da je u ovom trenutku cilj Vlade da kompanija Agrokor i vlasnik, ukoliko su u mogućnosti, osiguraju vlastitu likvidnost i plan restrukturiranja i naposletku dugoročnu održivost koncern

Пленковић: Циљ Владе је дугорочна одрживост Агрокора

Foto Tanjug

Predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izjavio je da je u ovom trenutku cilj Vlade da kompanija Agrokor i vlasnik, ukoliko su u mogućnosti, osiguraju vlastitu likvidnost i plan restrukturiranja i naposletku dugoročnu održivost koncerna.

Plenković je to izjavio u razgovoru za RTL televiziju.

On je naglasio da, poštujući prakse drugih država članica EU, hrvatska Vlada gleda na koji način može pomoći konsolidaciji hrvatskog finansijskog i ekonomskog sistema, javila je Hina.

Podsetio je da Agrokor ima 60.000 zaposlenih i brojne dobavljače, dodavši da je kompanija "izrazito važna za sistemsko funkcionisanje hrvatske privrede i finansijskog sistema".

Želimo pomoći procese koji će osigurati sigurnost zaposlenih, dobavljača i poverilaca kao i samog funkcionisanja kompanije, naglasio je hrvatski premijer, ocenivši da se Vlada ponaša odgovorno.

"Sve naše poruke i sva naša aktivnost bila je stručna, diskretna i nije niti u jednom trenutku podstakla bilo kakve procese ni na tržištu kapitala, niti u poslovnoj zajednici koji bi se mogli okarakterisati kao otežavajući za okolnosti, koje su ionako kompleksne", istakao je Plenković.

Poručio je da se kao odgovorna Vlada žele pripremiti za odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir, u slučaju da određeni aktivizam države bude potreban.

Na pitanje može li se računati na raspad Agrokora i njegovo `mrvljenje na desetine manjih jedinica`, hrvatski premijer je rekao da se o tome ne razgovara.

Na pitanje šta misli o budućnosti Ivice Todorića podsetio je da je Todorić vlasnik kompanije, koji je svoj ceo život uložio u tako veliki projekat, i da sigurno u ovom trenutku ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije, prenosi Hina.

"Verujem da on radi u najboljem interesu onoga što je do sada stvarao", rekao je hrvatski premijer.

"Kompanija u ovom trenutku, kao i svaka druga na tržištu, ima sve mogućnosti da krene u proces restrukturiranja za vlastitu dobrobit", procenio je Plenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije