Datum kada je NATO prešao sve granice

D. VUJIČIĆ

25. 03. 2017. u 21:50

U Pragu nekoliko stotina prijatelja Srbije 18. put zaredom održalo protest zbog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Česi napad smatraju presedanom opasnim po svet

Датум када је НАТО прешао све границе

Građani Praga na protestu

OKO dve stotine Čeha i Srba i ovog 24. marta u 19.41 upalilo je sveće i položilo cveće ispred ambasade Srbije u Pragu. Ovim gestom 18. put zaredom češki prijatelji su podsetili pre svega svoje sunarodnike da je 1999. NATO prešao sve granice civilizovanog ponašanja u svetskoj zajednici naroda i bez odluke Saveta bezbednosti izvršio brutalnu agresiju na jednu malu evropsku zemlju.

Prema rečima Milutina Ilića, našeg poslovnog čoveka iz Praga, mitinzi Čeha protiv NATO udara na našu zemlju odavno su postali više od pukog protesta zbog sudbine Srbije. Na neki način, kaže Ilić, Česi 24. marta upućuju poruku svojoj vlasti da bude pažljiva kada često nekritički sledi "evroatlantske partnere".

- U petak uveče govorili su: književnica Leneva Prohaskova, Eva Novotna iz organizacije "Stop-NATO", dr Josef Skala, parlamenatarac i potpredsednik Komunističke partije Češke, zatim Jaroslav Foldina, socijaldemokrata kao i režiser Vaclav Dvoržak - priča Ilić.

- U svim obraćanjima zajednička nit bila je da je NATO udarom na Srbiju napravio strašan presedan u svojoj doktrini upotrebe i obrušio se na malu zemlju bez mandata UN i bez jasne i dokazane krivice. Posle toga usledile su i druge nesreće, drugi ratovi, takođe bez saglasnosti međunarodne zajednice koji su doveli čovečanstvo na rub samouništenja.

Jaroslav Foldina, za "Novosti", govori da je ove godine na protestu bilo više naroda u centru Praga nego minulih nekoliko godina. On to tumači medijskim nasiljem nad pristojnim građanima Češke kojima se danas Rusija predstavlja kao strašilo celog sveta i to u trenutku kada NATO svojim vojnim snagama opkoljava ovu zemlju.


Vaclav Dvoržak, Miša Ilić i Jaroslav Foldina


GODIŠNjICA I U BEČU

OSAMNAESTA godišnjica NATO bombardovanja Srbije obeležena je i u Beču u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti.Zvukom sirene za uzbunu, kao i minutom ćutanja na bečkom trgu Štefansplac je obeležen početak NATO bombardovanja Srbije.

Predsednik ASD Lazar Bilanović podsetio je, u svom obraćanju, na NATO žrtve u Srbiji, ali i svetu. Prisutnima obratio poznati pevač Bora Đorđević, koji je okupljenima odrecitovao više stihova na temu NATO zločina, poput: "Neki momci su dobri, neki su loši, a koja je od te dve sorte ubila dete na noši, eto zato neću u NATO".


TRAGEDIJA KOSOVA

- OD Srbije su 1999. oteli njenu kolevku Kosovo i dali je međunarodnim kriminalcima - podsetio je režiser Vaclav Dvoržak. On je "svim srcem" pozdravio Srbe iz pokrajine koji su morali da beže pred Tačijevim zlikovcima i izrazio uverenje da će se na celom Kosovu uskoro ponovo vijoriti srpske zastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Nebojsa007

26.03.2017. 00:45

Zbog sramnog bombardovanja nikada u Evropsku Uniju. Jos nismo ni poceli da osecamo posledice osiromasenog uranijuma u punoj meri.