Godinu dana od smrti fudbalske ikone

Godinu dana prošlo je od smrti legendarnog Johana Krojfa koji je, posle žestoke borbe s rakom pluća, preminuo u 69. godini.

Izvor: SM

Petak, 24.03.2017.

19:42

Godinu dana od smrti fudbalske ikone
Getty Images

Krojf je bio jedna od najvećih fudbalskih ikona svih vremena, prvo ime koje se vezuje za totalni fudbal Rinusa Mihelsa. Legenda reprezentacije Holandije i ekipa Ajaksa i Barselone.

Smatra se smatra jednim od najboljih fudbalera u istoriji i začetnikom filozofije "totalnog fudbala",

Holanđanin bio je strastveni pušač, ali je duvan ostavio 1991. godine, kada je kao trener Barselone doživeo infarkt i imao dve operacije na srcu.

"Fudbal mi je dao sve u životu, a duvan mi skoro sve oduzeo", kazao je jednom prilikom Krojf.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena završio je trenersku karijeru 1996. godine i od tada je obavljao razne administrativne poslove u Ajaksu i Barseloni.

Pod Krojfovim vođstvom Barselona je osvojila četiri titule prvaka Španije i prvu titulu prvaka Evrope 1992. godine. Braneći boje Holandije osvojio drugo mesto na prvenstvu sveta u Nemačkoj 1974. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: