LONDON DAN POSLE TERORISTIČKOG NAPADA: Islamska država preuzela odgovornost; Preminuo još jedan ranjeni

Novosti online/Agencije

23. 03. 2017. u 07:57

Britanija je u šoku posle terorističkog napada koji se dogodio u sredu u Londonu. Prema zvaničnim podacima u napadu su ubijene četiri osobe. Islamska država preuzela odgovornost

ЛОНДОН ДАН ПОСЛЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Исламска држава преузела одговорност; Преминуо још један рањени

Napadač Kalid MAsud, Foto: Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Britanija je u šoku posle terorističkog napada koji se dogodio u sredu u Londonu.

Britanska policija saopštila je da je uhapsila osam osoba, osumnjičene za veze sa napadom u Londonu i da je pretraženo šest adresa, prenose britanski mediji.

Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnji napad ispred britanskog parlamenta.


UHAPŠENO SEDAM OSOBA ZBOG NAPADA U LONDONU

Britanska policija saopštila je danas da je uhapsila sedam osoba, osumnjičene za veze sa napadom u Londonu i da je pretraženo šest adresa, prenose britanski mediji.

"Pretražili smo šest adresa i uhapsili sedam osoba. Racije u Birmingemu i drugim delovima zemlje će se nastaviti", rekao je novinarima šef službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli, prenosi Rojters.



Prema njegovim rečima, ta služba veruje da je napadač bio inspirisam međunarodnim terorizmom.

Britanska policija izvršila je jutros raciju u jednoj kući u Birmingemu u vezi sa napadom u Londonu i uhapsila nekoliko osoba, javio je ranije "Skaj njuz".

Naoružani policajci pretresli su jednu kuću, a bilo je zatvoreno pet glavnih prilaza kući i nekoliko drugih ruta u Birmingemu, koje se nalaze u blizini te kuće.

Kako se navodi, iako su ulice ponovo otvorene za saobraćaj, policija se i dalje nalazi u tom kraju.

PREMIJER VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE TEREZI MEJ

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je povodom napada u Londonu uputio pismo saučešća britanskoj premijerki Terezi Mej, u kome se, između ostalog, kaže da ovaj stravičan akt terorizma, koji nema mere i ne zna za granice, mora da nas održi ujedinjene u naporima da se odlučno borimo protiv zla.

„Iskreno smo zaprepašćeni i ožalošćeni užasnim događajem u britanskoj prestonici. Ovaj stravični akt terorizma, koji nema mere i ne zna za granice, mora da nas održi ujedinjene u naporima da se odlučno borimo protiv zla, koje preti da podrije civilizacijske i društvene vrednosti, a koje mi pokušavamo da sačuvamo na dobrobit svih ljudi.

U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem najdublje saučešće porodicama žrtava, Vama i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, a povređenima želim brz oporavak“, navodi se u saučešću premijera Vučića, saopšteno je iz Vlade Srbije.



LE PEN O NAPADU U LONDONU: VAŽNO ZAŠTITITI GRANICE

Napad ispred britanskog parlamenta u Londonu ukazao je na važnost zaštite granice i pojačavanje bezbednosnih mera, izjavila je danas francuski predsednički kandidat i lider Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Le Pen je, za tv stanicu BFM i radio RMC, rekla da zemlje moraju da sarađuju po pitanju razmene obaveštajnih podataka i da se podrži ideja da se zatvore džamije povezane sa ekstremizmom.

Ona je pozvala i da se oduzme francusko državljanstvo onima koji imaju više od jednog pasoša, a koji su osuđeni za napade.

"Problem sa kojim se danas suočavamo je ova forma jeftinog terorizma", kazala je Le Pen, ističući da "moramo kontrolisati granice".

U napadu u Londonu povređeno je i troje francuskih srednjoškolaca, podsetio je Rojters.

POLICIJA SAOPŠTILA: 29 POVREĐENIH

Šef britanske službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli izjavio je danas da su prema zvaničnim podacima u napadu u Londonu ubijene četiri osobe, a 29 povređeno.

Među povređenima, sedam je u kritičnom stanju.

Prema njegovim rečima, ubijeni su različitih nacionalnosti, ali nije otkrio više detalja, prenosi Rojters.

Ubijeni su policajac i dva prolaznika, dok je četvrti ubijeni napadač.

Ranije je policija objavila da je ubijeno pet osoba, a da je 40 povređeno.



FELON: POLICIJA ISPITUJE DA LI JE NAPADAČ IMAO POMAGAČE

Britanski ministar odbrane izjavio je danas da britanska policija ispituje da li je napadač u Londonu bio sam ili je imao nečiju podršku.

"Policija ispituje njegove prijatelje, odakle je došao. Policija istražuje i da li su i druge osobe umešane u napad", rekao je Felon za Bi-Bi-Si radio, a prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, policija istragu vrši kao da se radi o napadu povezanim sa islamskim terorizmom.


PUTIN: NAPAD POKAZUJE POTREBU ZA ZAJEDNIČKIM DELOVANjEM

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da napad ispred britanskog parlamenta naglašava potrebu za zajedničkom borbom protiv terorizma.

U pismu upućenom britanskoj premijerki Terezi Mej on je kazao da se "terorističke snage ponašaju na podmukao i ciničan način", prenosi Rojters.

"Neophodno je ujediniti napore svih članica međunarodne zajednice kako bi se suprotstavili terorističkim pretnjama", napisao je Putin u pismu.

Kako se navodi, on je izrazio saučešće porodicama žrtava i poželeo brz oporavak povređenima u napadu.



KAD VIDITE POLICAJCA U LONDONU, NASMEŠITE MU SE

Sindikat londonske policije objavio je danas tvit u kom se stanovnici britanske prestonice pozivaju da pozdrave policajce i nasmeše im se.

"Ako danas u Londonu vidite naše pripadnike, molim vas pozdravite ih i nasmešite im se", navodi se u tvitu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovaj poziv je stanovnicima Londona upućen dan posle napada u kojem su, prema zvaničnim podacima, poginule četiri osobe, a 29 je povređeno.

Šef britanske službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli izjavio je da je među povređenima sedam u kritičnom stanju.

Ubijeni su policajac i dva prolaznika, dok je četvrti ubijeni napadač.

Ranije je policija objavila da je ubijeno pet osoba, a 40 povređeno.

VIDEO: ŽENA PALA SA MOSTA TOKOM TERORISTIČKOG NAPADA U LONDONU

Bi-Bi-Si objavio je snimak na kome se vidi kako jedna žena pada sa mosta Vestminster tokom terorističkog napada. Video možete da pogledate OVDE.

Rumunski ministar spoljnih poslova Jonut Valču izjavio je danas da je žena, koja je prilikom napada u Londonu, pala sa Vestminsterskog mosta u Temzu, rumunska državljanka.

On je kazao da je žena u britansku prestonicu došla kao turista, kako bi sa dečkom proslavila njegov rođendan, ali da nije jasno da li je sama skočila u reku ili ju je neko gurnuo, prenosi AP.

Rumunski ambasador u Britaniji Dan Mihalače rekao je u sredu da je žena zadobila ozbiljne povrede glave i teško oštetila pluća, dok je njen dečko polomio nogu.


LONDON:U TOKU SEDNICA VLADINOG KOMITETA ZA BEZBEDNOST

U Londonu je danas, dan posle napada, počela sednica Vladinog komiteta za bezbednost u hitnim situacijama.

Sednici će prisustvovati i v.d. šefa policijskih snaga Londona Kreg Meki, koji je značajan svedok napada koji se juče desio u britanskoj prestonici, prenosi Rojters.

Kako se navodi, on u napadu nije povređen.


GOJKOVIĆ UPUTILA SAUČEŠĆE BRITANSKOM PARLAMENTU

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković uputila je saučešće predsednicima Donjeg i Gornjeg doma britanskog parlamenta, Džonu Berkovu i Lordu Fauleru, povodom napada u Londonu.

"Duboko smo šokirani vešću o stravičnom aktu terorizma u Londonu i potreseni gubitkom nedužnih života. Dozvolite mi da u ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, uputim izraze najdubljeg saučešća Vama i svim članovima Vašeg Parlamenta", navela je Gojković.

Ona je istakla da je Srbija duboko privržena pravu na život, bezbednosti i miru.

"U ovoj tužnoj prilici, snažno se zalažemo za solidarnost i odlučnost u odbrani zajedničkih civilizacijskih vrednosti. Molim Vas da u ovom teškom trenutku primite izraze iskrene podrške i prenesete saučešće porodicama žrtava, uz nadu da će se povređeni brzo oporaviti", kazala je predsednica Narodne skupštine.

UHAPŠENA JOŠ JEDNA OSOBA ZBOG NAPADA

Britanska policija uhapsila je još jednu osobu zbog sumnje da je povezana sa napadom u Londonu.

Policija od jutros vrši racije na nekoliko lokacija u Londonu, ali i drugim delovima države, a ranije je javila da je uhapšeno sedam osoba koji se sumnjiče da imaju veze sa jučerašnim napadom u Londonu.

Prema zvaničnim podacima u napadu koji se desio na Vestminsterskom mostu i ispred britanskog parlamenta, ubijene su četiri osobe, uključujući i napadača, 29 je povređeno od kojih je sedam u kritičnom stanju.

AP Photo/Tim Ireland


NAPADAČ ROĐEN U BRITANIJI

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da policija zna identitet napadača koji je u utorak kolima uleteo u pešake i ubio troje ispred britanskog parlamenta, i da je on rođen u Velikoj Britaniji.

"On je sam radio i nema razloga da verujemo da su planirani i drugi napadi", rekla je ona ne navodeći nhegovo ime, prenosi AP.

Prema njenim rečima, on je već jednom ispitivan zbog veza sa ekstremistima, ali se smatrao "nebitnom figurom".


MEJ: BRITANIJA SE NE PLAŠI

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je, dan posle napadu u Londonu, da se Britanija ne plaši.

Mej je poslanicima u Donjem domu parlamenta kazala da je "jučerašnji teroristički akt pokušao da naruši demokratiju i nazvala ga napadom na "slobodne ljude svuda u svetu", prenosi AP.

"Ovaj teroristički akt pokušao je da naruši demokratiju, ali danas se sastajemo kao i obično", rekla je Mej.

Prema njenim rečima, najbolji odgovor na terorizam je da se ljudi ponašaju normalno i uobičajeno. Sednica je počela minutom ćutanja.

Tan PA via AP


ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST

Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnji napad ispred britanskog parlamenta u kojem su četiri osobe stradale.

To je objavila novinska agencija ID Amak, prenosi Rojters.

"Počinilac napada izvedenog juče ispred britanskog parlamenta je vojnik Islamske države i on je operaciju izveo odgovarajući na pozive na napade na državljane koalicije (koja se bori protiv ID)", stoji u vesti koju je objavio Amak.


SAUČEŠĆE KRALjICE

Britanska kraljica Elizabeta II izjavila je saučešće danas porodicama žrtava jučerašnjeg napada, kada su ubijene tri, a povređeno 40 osoba.

"Moje misli i molitve i najdublje saučešće upućujem svima koji su bili žrtve jučerašnjieg užasnog nasilja", rekla je kraljica, a prenosi Rojters.

Kraljica je trebalo da otvori novo sedište britanske policije danas, ali je to odloženo.


PAPA: MOLITVE ZA PORODICE NASTRADALIH

Papa Franja uputio je danas telegram saučešća za žrtve napada u Londonu, prenosi AFP.

Papa je u telegramu naveo da je "duboko rastužen" zbog vesti o "tragediji" koja se dogodila u centru Londona juče.

On je dodao da se moli za "božansku snagu i mir" porodicama povređenih i umrlih.

AP PhotoGregorio Borgia


RUMUNKI KOJA JE PALA U TEMZU UKLONjEN UGRUŠAK IZ MOZGA

Ambasador Rumunije u Britaniji Dan Mihalake rekao je da je žena koju je džip udario, usled čega je pala u reku Temzu u kritičnom stanju, nakon hirurške operacije kojom joj je otklonjen ugrušak krvi u mozgu.

On je danas izjavio za državnu novinsku agenciju da je žena imala ozbiljnih problema sa plućima, prenosi AP. Dodao je da je žena, koja za sada nije imenovana, prebačena u drugu londonsku bolnicu koja je bolje opremljena da se stara o njenim povredama.

Mihalake je rekao da njena porodica putuje za London, a ona je bila sa dečkom u tom gradu kako bi proslavili njegov rođendan.


BLOKIRAN DEO ISTOČNOG LONDONA ZBOG SUMNjIVOG PAKETA

Britanska policija danas je blokirala pristup ulicama u Šordiču, u istočnom delu Londona, zbog sumnjivog paketa.

Rojters prenosi da je portparol policije saopštio da je paket istražen i da se saobraćaj ponovo odvija normalno.

"Svi (policajci) su povučeni", kazao je on.

Richard VernallsPA via AP


IDENTIFIKOVAN NAPADAČ IZ LONDONA:

Muškarac, koji je pregazio pešake na Vestminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, je 52-godišnji Halid Masud, rođen u Kentu na jugoistoku Engleske, saopštila je danas londonska policija.


Kako se navodi u saopštenju, Masud je bio poznat po "brojnim pseudonimima" i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju tokom noći, preneo je AFP.


U napadu na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta ubijene su četiri osobe, uključujući napadača, dok je 40 ranjeno.


Britanska premijerka Tereza Mej rekla je ranije da je policiji poznat identitet napadača, ali da zbog istrage još ne može da ga objavi.


Ona je dodala i da je napadač bio pod istragom obaveštajnih službi pre nekoliko godina, zbog dovođenja u vezu sa ekstremistima, ali da su ga službe smatrale "nebitnom figurom".


DžONSON U IME SB UN OSUDIO NAPAD U LONDONU

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, u ime Saveta bezbednosti UN, oštro je osudio "kukavički teroristički napad" u Londonu, u kojem je ubijeno ili teško povređeno, naglasio je, mnogo nevinih ljudi.

Džonson, koji je predsedavao sednicom tog saveta, zamolio je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu žrtvama, nakon što je sednicu otvorio saopštenjem u ime 15 članica SB UN, preneo je AP.

Džonson je boravio u Vašingtonu u trenutku kada se dogodio napad na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta, u kojem su ubijene četiri osobe, među kojima su policajac i napadač, a ranjeno 40.

Šef britanske diplomatije, čija zemlja trenutno predsedava SB UN, odlučio je da nastavi sa svojim planovima da otputuje u Njujork kako bi predsedavao sednicama SB UN posvećenim Somaliji i Južnom Sudanu.


STOTINE LjUDI NA BDENjU ZA ŽRTVE NA TRAFALGAR SKVERU

Stotine ljudi okupile su se večeras na londonskom Trafalgar skveru, na bdenju u znak odavanja pošte žrtvama napada izvedenog u sredu u blizini britanskog parlamenta u kojem su četiri osobe ubijene, dok ih je oko 40 ranjeno.


Čuveni trg u britanskoj prestonici, u čijoj je okolini saobraćaj obustavljen, u sumrak je bio neobično tih dok su se ljudi okupljali sa svećama u rukama, prenosi Rojters.


Okupljenima su se obratili ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud i gradonačelnik Londona Sadik Han, a održan je i minut ćutanja.


Grupa muslimana držala je tablu sa natpisom "Ljubav prema svima, mržnja ni prema kome".


"Ovaj napad nema nikakve veze sa religijom... to je čist terorizam", rekao je jedan od njih, Ali Raza, 23-godišnji student iz Londona.


Bdenju je prisustvovao i 28-godišnji Geri Hanam, takođe iz Londona, koji kaže da ga je duboko potreslo kada je juče čuo da je napadnut policajac i da je odlučio da večeras dođe na trg kako bi izrazio solidarnost sa žrtvama.


Helen Pelot (26), sa periferije britanske prestonice, navodi da ima mnogo prijatelja i rođaka koji rade u centru Londona, te da ju je jučerašnji incident veoma zabrinuo.


"To me je razgnevilo i rastužilo, i želela sam da dođem i pokažem da ovde svi možemo biti zajedno", istakla je ona.


Jučerašnji napad bio je najpogubniji koji je izveden u Britaniji od 2005. godine, kada su islamistički bombaši-samoubice usmrtili 52 ljudi u londonskom javnom prevozu, podseća britanska agencija.


BROJ ŽRTAVA POPEO SE NA ČETIRI

Još jedna žrtva napada. Muškarac povređen u napadu je preminuo, saopštila je policija, prenosi Rojters. Ovim se broj žrtava popeo na četiri

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

MILLI

23.03.2017. 08:29

Koliko ono nas pobise i otrovase u NATO bombardovanju ....svi se radovase na zapadu sto se SRBI bombarduju i u skolama i bolnicama i svugde po Srbiji....sta se tu ima reci drugo nego "zaigra mwcka na svacijim vratima" kad tad ....!!!

milos

23.03.2017. 08:45

Zaigrala mecka i na njina vrata!! E ta vrata, su prava! Vozte bratjo, smo trotoarom!!!

rabo

23.03.2017. 11:18

Ne znam. Ceo svet je predugo strahovao od njih. Milione su pobili, opljackali, osiromasili. Citave zemlje unistili. Koliko nevinih je sirom kugle zbog njih patilo! Znam, svaki nevin zivot je isti ali oni za nevine nikada nisu brinuli. Brinuli su uvek o svojoj moci i profitu. Ovo sto im se desava je malo koliko su duzni.

Milan

23.03.2017. 13:08

Ne secam se da su britanci bili u soku 1999 god. kada su njihovi avioni sejali smrt po Srbiji.

Ivan Grozni

23.03.2017. 13:09

Jadni ljudi koji su se nasli na pogresnom mestu u pogresno vreme. Nadajmo se da ce pohpsiti i saucesnike bez kojih ovaj nije mogao da dejstvuje. Najpr bi trebalo uhapsiti inspiratore i one koji peru mozak sirotinji koja je neskolovana i glupa.

nedostupna

23.03.2017. 14:22

Kljucna rec ,,rodjen u Velikoj Britaniji,, , dakle , nije imigrant. Dzaba vam da izlazite iz EU, seme zla je posejano.

5C

23.03.2017. 15:41

Interesantno da je vecina ovih napadaca bila u vezi sa tajnim sluzbama,mislim bili istrazivani!?200 civila ubijeno u bombardovanju Mosula,ah da ,nije vredno pomena.

Срби ћирилицом.Не у еу

23.03.2017. 21:37

Сутра,24.03. се обележава 18 година како је злочиначко удружење нато почело бомбардовање Србије!!! ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ! /vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:656590-Masinovodja-iz-Grdelice-Mi-Srbi-sve-mozemoМолим да се објави мој коментар.Ово у Лондону ме,ама баш ни мало,не занима.И не треба ни све нас.

englez

24.03.2017. 06:24

Stalno koriste isti sablon, ovo je vjerovatno povod za nekakvu buducu akciju Londona. Vjerujem da ce sada mnogo vise raditi na intenziviranju sukoba sirom svijeta. Mada opet, na kraju ce se preracunati, jer zvijer koju su sami stvorili grize svog tvorca,iako se ovo ne moze porediti sa zrtvama koje se desavaju na istoku.