SVE ZNAJU: CIA ima pristup telefonima i pre nego što ih vlasnik izvadi iz kutije

N.M.D./Novosti Online

23. 03. 2017. u 15:46

Izveštaj „Dark Matter“ sadrži uputstva za upotrebu alata koji su korišćeni za hakovanje „Apple“ aparata

СВЕ ЗНАЈУ: CIA има приступ телефонима и пре него што их власник извади из кутије

Foto: Arhiva

CIA je još od 2008. ručno instalirala štetni softver na nove iPhone telefone pre nego što bi dospeli u ruke korisnika na meti agencije, objavljeno je u najnovijem dokumentu Vikiliksa.

Izveštaj pod nazivom „Dark Matter“ opisuje alate koji se koriste protiv aparata kompanije „Apple“. Navedeni program deo je kolekcije takozvanih „firmware-a“, koji ostaju aktivni čak i kada se operativni sistem reinstalira.

Jedna od metoda za inficiranje „Apple“ kompjutera i laptopova je i USB adapter koji može da se poveže sa perifernim napravama, poput hard diska, i pre „podizanja sistema“ ili „butovanja“, pod nazivom „Sonic Screwdriver“ (ime naprave koja otključava sve brave iz popularne britanske serije „Doctor Who”).

U izveštaju navode da su aparati koji su već u posedu meta ponekad ručno hakovani, ali da je verovatno da su mnoge naprave presretnute tokom isporuke, inficirane i prosleđene do prvobitnog odredišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

5C

23.03.2017. 16:15

Ko je glup da pomisli da su oni sve ovo dali narodu zbog naroda,a da nije nesto drugo u pitanju-internet,fejsbuk,gugle,tviter,snapcat,pametni telefoni i tako dalje+ su nastavili sirenje engleskog jezika diljem planete

TrtMrt

24.03.2017. 09:39

Najčešća prilika za infekciju uređaja je kupovina preko interneta... Korišćenjem svoje kreditne kartice javljate "lopovima" da kupujete recimo telefon, oni ga presretnu i instaliraju šta god hoće a onda ga proslede vama... Jedan od simptoma je nova baterija koja se brzo prazni... Opasne igre su moguće...