≫ 

ZA NJU SE NE ŽRTVUJEM, NEGO JE VOLIM: Moja Ivana (28) ima Daunov sindrom, ali je to ne sprečava da ređa medalje (FOTO)

Danas je dan osoba koje ne znaju da lažu, ne vole da se isprljaju i besprekorno mogu da ocene da li ih volite ili ne

  • 2

Kada se dete rodi sa tri umesto sa dva hromozoma na 21. paru, reč je o osobi sa Daunovim sindromom. Upravo je zbog ove "genetske greške" 21. mart odabran za Međunarodni dan osoba sa ovim poremećajem, dan kada će ovi ljudi napraviti žurku i proslaviti svoju posebnost, a ostali u znak različitosti, podrške i solidarnosti navući dve različite čarape!

 

>>> Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Obujte različite čarape i pokažite da ih prihvatate!

 

Telegraf je tim povodom stupio u kontakt sa porodicom Milivojević, dve hrabre Beograđanke, majku Snežanu (61) i ćerku Ivanu (28) koje su inspiracija, pomoć i društvo jedna drugoj.

 

Ivana ima Daunov sindrom, ali i pored toga, uspeva da osvaja medalje na takmičenjima u plivanju, zna da skija i završila je školu za cvećare!

 

- Ostala sam u drugom stanju u 32. godini, što je u to vreme bilo kasno, a poznato je da verovatnoća za rađanjem sa ovim poremećajem raste sa brojem godina majke. Lekari ipak nisu sumnjali, tako da mi nije rađena ni amniocinteza.

 

- Tek kada je dete napunilo tri meseca, ja sam saznala da je drugačije od drugih. Urađen joj je kariotip (slika hromozoma), koji je potvrdio da ima Dauna - ispričala je Snežana i naglasila da je njena ćerka bila željeno dete i da se nikad ne bi odrekla prilike da joj bude mama.

 

Ona navodi da deca sa ovim sindromom imaju kraći životni vek, ali i dosta poteškoća: sa hodanjem, vidom, sluhom, rastom, govorom...

 

- Ivana je dosta rano progovorila u odnosu na drugu decu sa istim problemom. To je bilo sa godinu i po dana, kada je isto i prohodala. Lepo se razvijala, iako je u četvroj godini operisana zbog srčane mane sa kojom se rodila.

 

- Upisala je srednju-zanatsku školu, bila dobar i vredan đak, volela društvo - nabraja ova požrtvovana žena i naglašava da se to promenilo i da se Ivana povukla u sebe zbog smrti babe sa kojom je bila izrazito povezana.

 

ONI NE LAŽU, ODMAH OSETE DA LI IH VOLITE! ANĐELI SU

 

Sneža dodaje da su deca sa Daunovim sindromom jako nežne, suptilne duše, pitome, mile.

 

- Nikako ne vole da se isprljaju, nisu u stanju da slažu i besprekorno mogu da ocene i osete da li ih neko voli ili ne. Kao anđeli su! - navodi ova majka kojoj je najveći strah da posle njene smrti neće imati ko da brine o Ivani.

 

Zato i navija za one projekte koji će omogućiti da se sva deca organizuju u manje zajednice u kojima bi živeli samostalno, uz podršku stručnjaka.

 

Do tada, kako kaže, ona neće nastaviti da se žrtvuje, već da voli!

 

Daljinac baner

 

(S.I.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    21. mart 2017 | 10:49

    Moja zaova ima cerku sa Daunovim sindromom. Niko vas nece zagrliti sa vise ljubavi, tako iskreno, nezno...obozavam je. To su deca koja vam upute najdivnije osmehe, raduju se sitnicama... Sva podrska za svako poboljsanje njihovog statusa u drustvu.

  • Ana

    21. mart 2017 | 10:22

    Sva deca su radost!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA