≫ 

Stidim se i lijem gorke suze zbog zločina nad Srbima: Ispovest unuke nemačkog generala Lera koji je bombardovao Beograd

Sibila je rođena u aristokratskoj porodici u Nemačkoj, a sada je smerna monahinja Jovana u manastiru Soko kod Ljubovije, u eparhiji šabačkoj

  • 30

Sibila Ler (62), unuka nemačkog generala Aleksandra Lera, koji se tokom Prvog svetskog rata borio protiv Srba na strani Austrije, u intervjuu za Večernje novosti govori da za tri decenije u Srbiji nije doživela nikakvu neprijatnost, da je niko nije pogledao popreko niti joj rekao ružnu reč.

POLJSKI ČIČA DRAŽA: Svi beže pred Nemcima, a maršal se kao običan vojnik vraća u Varšavu da se bori protiv onakve sile (FOTO)

General Ler je tokom Drugog svetskog rata bio je komandant 4.vazduhoplovne flote koja je bombardovala Beograd i Varšavu. Zbog ratnih zločina koje je počinio, streljan je 1947. godine u Beogradu.

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild

Sibila je rođena u aristokratskoj porodici u Nemačkoj, a sada je smerna monahinja Jovana u manastiru Soko kod Ljubovije, u eparhiji šabačkoj. 

Kaže da ima dve otadžbine, Nemačka koja je fizička, a Srbija koja je njena duhovna otadžbina, a kao tri najsrećnija dana u svom životu navodi sledeće:

- Prvi, kada sam prihvatila pravoslavlje kao svoju religiju, drugi kada sam posle više godina iskušeničkog života primila monaški čin i svoje ime Sibila promenila u monaško Jovana. I treće kada sam dobila srpsko državljanstvo.

- Nikada neću zaboraviti dan kada se u mojim rukama našla srpska lična karta. To mi je bilo uzvišenije nego da sam dobila diplomu Oksforda. I gle paradoksa! To je bilo u ono vreme kada su mnogi u ovoj zemlji sanjali da dobiju nemački pasoš ili vizu i odu odavde - priča monahinja Jovana za Večernje novosti.

Jovana navodi da ju je sam Gospod doveo u Srbiju, na mesto gde su njeni preci rušili gradove i sela, gde su pljačkali i ubijali:

- Nikada ne zaboravljam velike zločine i krvoprolića koja su Nemci činili po Srbiji. Stidim se i lijem gorke pokajničke suze i prinosim gospodu molitve za moje sunarodnike zbog njihovih zločina i nedela - priča monahinja koja pred ikonom Srbije prinosi suzne molitve u znak pokajanja za sva nedela.

Foto: flickr/stanley yuu Foto: flickr/stanley yuu

Jovana još dodaje da želi da podseti svoje drage Srbe na jednu osobinu nemačkog naroda, kada su u pitanju odnosi prema Srbima i ostalim narodima:

- Nemci cene Srbe, ali ih ne vole. Nemci ne vole one narode kojima se dive. To su pored Srba, Francuzi i Englezi. A one koje vole, njih preziru. U tu grupu spadaju Hrvati, Bugari, Italijani...Rusa i Amerikanaca se plaše - navodi unuka nemačkog generala.

Jovana se svakodnevno moli srpskim svetiteljima - Svetom Savi i svetom vladici Nikolaju čiji svetli primeri je vode u duhovnom životu u pravoslavlju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eskalibur 64

    21. mart 2017 | 18:44

    Da je Fon Ler komandovao aprilskim bombardovanjem Beograda, jeste. I sudjeno mu je zbog toga. Ali podsetite me, sta bi sa onima koji su uz vise zrtava i razaranja bombardovali Srbiju 1943 godine. Njihovi unuci s ene da nisu pokajali nego jos ludje i jace to ponovili 1999. I, nikom nista. Nase generale odveli da im sude. Mora ovaj svet propasti jer nije ni zasluzio da postoji.

  • Drina-Morava

    21. mart 2017 | 12:18

    Mati, nemate Vi cega da se stidite, niste Vi ni zasta krivi, svako dobro od Gospoda Vam zelim.

  • Срб

    21. mart 2017 | 07:15

    Слава Богу !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA