');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Poljska zatvorila advokata zbog špijunaže

Poljsko-ruski advokat osuđen je na četiri godine zbog špijuniranja za vojnu obaveštajnu agenciju Rusije, saopštio je varšavski sud.

zatvor Foto: rtk.rs/ilustracija / Arhiva
zatvor
Foto: rtk.rs/ilustracija / Arhiva

Advokat, koji ima dvojno državljanstvo i identifikovan je kao Stanislav Š. zbog pravnih razloga, negirao je krivicu na zatvorenoj sednici i ima mogućnost da podnese žalbu protiv presude.

Sudija Agnješka Domanska rekla je da je advokat Rusiji prenosio informacije o poljskom energetskom sektoru, konkretno o novom terminalu tečnog prirodnog gasa u Svinoujšću, na baltičkoj obali, sudeći prema informacijama iz poljske novinske agencije PAP koje je prenela agencija AFP.

Advokat je došao u posed tajnog izveštaja nacionalne komore za procene (NIK) o ugovorima o prirodnom gasu i informacija o pokretanju terminala u Svinoujšću.

Poljska se oslanja na Rusiju za 40 odsto potrebnog gasa, a terminal je napravljen u cilju smanjenja zavisnosti od Rusije.

Stanislav Š. uhapšen je u oktobru 2014. godine u isto vreme kada i poljski oficir Zbignjev J. kojeg je prošle godine Vojni sud u Varšavi osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Njihvi slučajevi su povezani, ali dvojica muškaraca nisu radila zajedno, navodi poljska štampa.