Janković: Srbija u NATO ne može bez referenduma

Predsednički kandidat Saša Janković kaže da konačna odluka o eventualnom članstvu Srbije u NATO-u ne može biti doneta bez provere volje naroda na referendumu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.03.2017.

23:19

Janković: Srbija u NATO ne može bez referenduma
Foto: Tanjug, arhiva

Janković je za "Politiku" kazao da "ne boluje" za članstvom Srbije u tom vojnom savezu, ali i da kao predsednik države "neće sebi dozvoliti luksuz" da važne stavove s dalekosežnim posledicama po državu formira na osnovu ličnih simpatija.

"Neću dozvoliti ni neozbiljne, populističke ili militarističke odluke, već ću zahtevati ozbiljne i stručne analize relevantnih državnih i naučnih institucija", kazao je Janković.

Iznoseći stav o Kosovu i Metohiji, on je rekao da se zalaže za Srbiju u kojoj će kvalitet života biti takav da će i Albanci želeti da žive u njoj.

"Kosovo i Metohiju ne vidim kao zgodno opšte mesto na kojem, zapaljivim parolama i išaranim vozovima, korumpirana vlast stiče lažnu patriotsku legitimaciju, nego kao mesto za težak i strpljiv rad odgovornih i ozbiljnih ljudi. Prioriteti tog rada su bezbednost, ljudska prava i kvalitet života pre svega Srba i drugog nealbanskog stanovništva, jer je njihov položaj trenutno najteži u Evropi", rekao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: