Šta priprema Kia za sajam u Beogradu

Na predstojećem 53. međunarodnom salonu automobila u Beogradu, Kia će se publici predstaviti sa nekoliko noviteta, od kojih je kupcima u Srbiji verovatno najinteresantniji novi Rio.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 18.03.2017.

10:21

Šta priprema Kia za sajam u Beogradu
Kia Rio

Nekoliko dana uoči početka beogradskog auto-salona, Kia je održala pres konferenciju na kojoj je najavila svoje sajamske novitete.

Pod kupolama Beogradskog sajma od 24. marta do 2. aprila biće izložena nova generacija modela Kia Rio, koja je svetsku premijeru imala u jesen 2016. Pored ovog automobila, na štandu korejskog proizvođača posetioci će moći da vide novi hibridni krosover Niro, kao i familiju modela Optima.

Kia Rio

Kia Rio
Rio četvrte generacije predstavlja veliki korak unapred, naročito kada je reč o unutrašnjosti automobila. Kabina je znatno unapređena i pruža mnogo bolji utisak u odnosu na prethodnika.

Tu je novi multimedijalni sistem i, danas već neizbežni, ekran osetljiv na dodir, na koji su prenete mnoge "fizičke" komande.

Proizvođač saopštio je da je, uprkos smanjenju prepusta karoserije iza zadnjih točkova za 15 mm, prtljažnik porastao na 325 l (prethodnik je imao 288 litara) i da je po tom parametru novi Rio među najboljima u svojoj klasi.
Kia Rio
Po prvi put u modelu Rio u ponudi će biti novi trocilindarski 1.0 T-GDI benzinac (debitovao u restilizovanom modelu Cee'd). Na raspolaganju će biti varijante sa 98 i 118 ks (kod obe opcije maksimalni obrtni moment dostiće 172 Nm).

Ponudu benzinskih motora upotpunjuju dva četvorocilindarska motora, 1.25 litarski sa 82 ks i 1.4 litarski sa 90 "konja".

Na raspolaganju će biti i 1.4 dizelaš, u opcijama sa 69 i 88 ks.

Cena na našem tržištu biće poznata uoči početka auto-salona u Bepgradu.

Kia Niro - hibridni krosover

Kia Niro (Foto: Kia Motors)
Drugi Kijin novitet, krosover Niro sa hibridnim pogonom, postavljen je na mehaničku platformu Hyundai-Kia grupacije namenjenu novoj generaciji eko-vozila, poput Hyundaija IONIQ.

Pogonski sistem sastoji se od 1.6 litarskog četvorocilindarskog benzinca sa 105 ks i elektromotora koji proizvodi 43,5 ks. Ukupna kombinovana snaga ova dva agregata dostiže 141 ks a maksimalni obrtni moment 265 Nm.
Kia Niro
Za skladištenje električne energije koristi se laka litijum polimer baterija od 1,56 kWh, smeštena ispod zadnjih sedišta. Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću šestostepenog automatizovanog menjača sa duplim kvačilom.

Kia Niro se uz sajamski popust prodaje po ceni od 26.490 evra.

Kia Optima

Kia Optima Sportswagon i Plug-in hibrid (Foto: Kia Motors)
Nova Optima na sajmu automobila u Beogradu biće zastupljena u tri varijante - limuzinskoj, karavan (Sportswagon) i Plug-in hibridnoj. I dok je limuzina prvi put predstavljena na sajmu 2016, karavan i Plug-in hibrid su noviteti na ovoj automobilskoj manifestaciji.

Kia Optima Sportswagon može se pohvaliti deljivom zadnjom klupom (u odnosu 40:20:40) i prtljažnikom zapremine 552 litra, koji se potpunim obaranjem zadnjih sedišta povećava na 1.686 litara.

Automobil je na našem tržištu za sada dostupan samo sa 1.7 litarski CRDi dizel motorom sa 141 ks.

Uz sajamski popust, cene se kreću od 27.990 evra.
Kia Optima Sportswagon
Limuzinsku Optimu sa Plug-in hibridnim pogonom odlikuje veliki ukupni radijus kretanja, za koji su zaslužni elektromotor i 2.0 litarski benzinac sa direktnim ubrizgavanjem goriva, a ako se vozi isključivo na električni pogon, ova Optima može da pređe i do 54 km.

Vozilo dobija potrebnu električnu energiju iz litijum-polimerskog baterijskog sklopa kapaciteta 9,8 kWh, uparenog sa 50-kilovatnim elektromotorom. Ovaj motor omogućava automobilu da pređe i do 54 km, koristeći samo struju, pri čemu je brzina vozila ograničena na 120 km/h.
Kia Optima Plug-in hibrid
Kada se baterije isprazne, uključuje se četvorocilindarski 2.0 litarski benzinski GDI sa 156 "konjskih snaga" i 189 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ukupna kombinovana snaga iznosi 205 ks, pri 6.000 obrtaja u minutu, a najveći obrtni moment 375 Nm, pri 2.300 o/min. Pogonski sistem uparen je sa šestostepenim automatskim menjačem.

Zahvaljujući spregnutoj snazi dva motora, automobil težak 1.705 kg od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,4 sekunde.

Cena ovog modela biće takođe poznata uoči početka sajma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: