Najnovije vesti
Zabava Vesti
TRIDESET GODINA KASNIJE Ovo niste znali o kultnoj seriji "Sivi dom"

TRIDESET GODINA KASNIJE Ovo niste znali o kultnoj seriji "Sivi dom"

Gledaoci RTS-a imaju priliku da vide reprizu televizijske serije Darka Bajića.

Darko Bajić Foto: RTS/RAS / Promo
Darko Bajić
Darko Bajić
Foto: RTS/RAS / Promo
Darko Bajić

U dvanaest epizoda scenariste Gordana Mihića nižu se različite sudbine dece iz popravnog doma. U seriji, koja je nastala pre trideset godina na osnovu autentičnih priča, glavne uloge tumače: Bata Živojinović, Miša Janketić, Dragan Nikolić, Bora Todorović, Žarko Radić, Đurđija Cvjetić, Radmila Živković, Branislav Lečić, Žarko Laušević...

Ono što je malo poznato jeste da je nakon serije napravljen i film, ali nikada nije prikazan, ni na televiziji niti u bioskopima.

- Sećam se da nas je Đorđe Zečević, mog dobrog druga Žarka Lauševića i mene pitao: “Što ne napravite film od toga?” Mi smo to na kraju i uradili, na VHS kaseti. Taj film je zaista ostao u sećanju, ali se nikada nije prikazao. Smatram da ova serija treba da ostane ovako da živi - priča reditelj Bajić i dodaje da o nastavku, bar o onom u klasičnom smislu, nije razmišljao na taj način.

- Goran Mihić i ja smo u nekom trenutku razmišljali da napravimo mjuzikl “Sivi dom” u pozorištu. Kada je trebalo, tada me je jedan od najgenijalnijih i najvećih direktora televizije gospodin Milan Vukos pozvao na razgovor i rekao da smo napravili zaista fantastičnu seriju i da sada mogu da radim šta god hoću. Tada sam dobio mogućnost da ne napravim zaista direktan nastavak “Sivog doma”, već jednu urbanu priču, pa smo snimili seriju “Zaboravljeni”, čiju ćete reprizu uskoro videti na RTS. Ona je takođe interesantna i jeste nekakav nastavak priče o začetku delinkvencije - smatra Bajić.

Dragan Nikolić i Zoran Cvijanović
Foto: RTS/RAS / Promo
Dragan Nikolić i Zoran Cvijanović

Jednog od glavnih likova, Crnog, tumačio je Branislav Lečić.

- Serija nije toliko dugo emitovano zato što je moćna! Kada jednom napravite moćnu stvar koja govori o životu, o ljudskom kapacitetu unutrašnjeg bića, a pogotovu mladima, delinkvenciji, o situaciji u kojoj i porodica i društvo stradaju na način da se to najviše odrazi na mlade, onda je logično da izbegavate tu temu. Živeli smo, a još uvek živimo u periodu da je zabava nešto što nas kao spasava. Danas ne treba da imate bukagije na nogama da biste bili rob. Dovoljno je da se isključivo borite krvnički svakog meseca za opstanak i već ste rob, a onda vam, naravno, treba samo zabava kao odmor - ističe glumac.

Branislav Lečić u ulozi Crnog
Foto: RTS/RAS / Promo
Branislav Lečić u ulozi Crnog

Majstor za sklekove

Crni koga je tumačio Lečić je bez ikakvih teškoća u kontinuitetu radi mnogo sklekova. Može li Leka to i danas?

- Moram da priznam što se tiče moje fizičke i zdravstvene spreme, ja sam čovek koji nimalo ne zaostaje za onim Crnim pre trideset godina. Mogu i da dokažem na bilo kom javnom takmičenju - priča Lečić.