Ruski haker koji je učestvovao u razvoju bankarskog trojanca Citadel izručen SAD

Sajber hronika, 17.03.2017, 10:30 AM

Ruski haker koji je učestvovao u razvoju bankarskog trojanca Citadel izručen SAD

Dvadesetosmogodišnji državljanin Rusije Mark Vartanjan, koji je optužen da je učestvovao u razvoju bankarskog trojanca Citadel, pojavio se u sredu pred sudijom američkog suda, pošto ga je prethodno Sjedinjenim Državama izručila Norveška.

Vartanjan koji je na internetu koristio nadimak Kolypto, navodno je razvijao, unapređivao i održavao malver Citadel, poznatog bankarskog trojanca koji funkcioniše kao servis.

Citadel je privukao pažnju stručnjaka za kompjutersku bezbednost još 2011. jer je njegov kod baziran na izvornom kodu bankarskog trojanca ZeuS, koji je procureo nekoliko meseci pre toga.

Citadel je narednih godina evoluirao, a o njegovom razvoju i unapređenju pre svega se brinuo Aquabox, autor Citadela, dok je Vartanjan bio jedan od njegovih pomagača.

2014. američke vlasti su uhapsile Dimitrija Belorosova, takođe državljanina Rusije, koji je na internetu koristio nadimak Rainerfox. On se bavio reklamiranjem Citadela, kao i tehničkom i korisničkom podrškom. Septembra 2015., američki sud osudio je Belorosova na 4 i po godine zatvora.

Vartanjan je uhapšen u novembru 2014. u norveškom gradu Fredrikstad, gde je radio kao inženjer softvera. U vreme zlatnog doba malvera Citadel, 2011. i 2012., Vratanjan je živeo u Ukrajini.

Aktivnosti Citadela su prestale decembra 2012., pošto je njegov autor Aquabox povukao trojanca sa tržišta.

Kada je uhapšen Vartanjan, najpre se mislilo da je uhapšen Aquabox. Ispostavilo je da je Aquabox i dalje na slobodi. Ruske vlasti se se skoro dve godine borile da Vartanjan bude izručen matičnoj državi, ali su izgubile slučaj u decembru prošlle godine. Tokom tog perioda, Vartanjan je bio u kućnom pritvoru, a ruski ambasador u Norveškoj je osporavao izručenje. U februaru ove godine, ruski ministar spoljnih poslova je rekao da je Norveška prekršila međunarodni zakon odobravajući izručenje ruskog državljanina Marka Vartanjana

To nije redak slučaj da se Rusija bori i nadmeće za izručenje nekog hakera SAD. Rusija sada vrši pritisak na Češku da ne izruči Jevgenija Nikulina, hakera koji je optužen za hakovanje LinkedIna, Dropboxa i Formspringa.

Ove nedelje, američke vlasti su i zvanično optužile četvoricu osumnjičenih za hakerski napad na Yahoo koji se dogodio 2014. Dvojica optuženih su Rusi, a dvojica i aktivni agenti ruske Federalne službe bezbednosti (FSB). Očekuje se da ruske vlasti odgovore na ove optužbe.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

Ruske vlasti su identifikovale i uhapsile tri člana ransomware bande SugarLocker. Grupa posluje pod maskom legitimne tehnološke kompanije pod nazivo... Dalje