EU ruši Nemce - ne može manje deci u Hrvatskoj

Evropska komisija je odbacila planove Nemačke o tome da prepolovi dečji dodatak za decu stranaca iz zemalja članica EU, čija deca ne žive u Nemačkoj.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.03.2017.

16:44

EU ruši Nemce - ne može manje deci u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock

Ta odluka mogla bi se odnositi i na 12.000 dece koja žive u Hrvatskoj, a roditelji im rade i žive u Nemačkoj, pišu hrvatski mediji.

„Naše stanovište o ovom zakonu je jasno: planovi nemačke vlade o prilagođavanju isplate dečjeg dodatka, zavisno od životnog standarda zemlje u kojoj žive, protive se evropskim zakonima“, poručila je poverenica Evropske komisije za rad i socijalna pitanja Marien Tisen u pismu nemačkoj vladi, preneli su mediji.

Nakon toga su ministri rada i socijalnih pitanja Andrea Nahles i ministar pravosuđa Heiko Mas odložili donošenje određenog zakona koji je vlada trebalo da prihvati već ove srede.

Nacrt zakona predviđa smanjenje dečjeg dodatka za decu koja ne žive u Nemačkoj i to za 50 odsto. To se odnosi na decu koja žive u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj. Tako bi umesto dosadašnjih 192 evra, deca u ovim zemlja primala 96.

Za decu koja žive u ostalim zemljama Evropske unije dečji dodatak bi iznosio od 75, za zemlje poput Grčke, Češke ili Kipra, do 100 odsto, za ostale zemlje gde su slični životni troškovi kao u Nemačkoj.

Zakonodavac je dao do znanja da će zakon stupiti na snagu tek kada se za to stvori pravna osnova na nivou Evropske unije.

Dnevnik „Zidojče cajtung“, međutim, piše kako je vlada istrajna u naumu pronalaska rešenja po kojem bi zakon postao usklađen sa zakonima EU.

Ukoliko zakon stupi na snagu, njime bi bilo pogođeno oko 185.000 dece roditelja koji žive u Nemačkoj, a deca su im u zemlji porekla. Vlada bi time uštedela oko 160 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: