Kanađani traže zlato oko Bora, hoće saradnju

Kanadska kompanija Mondoro zainteresovana je za stratešku saradnju i partnerske odnose s Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 14.03.2017.

14:14

Kanađani traže zlato oko Bora, hoće saradnju
Foto: Tanjug

Kako je saopštio borki kombinat, ta komapnija je zainteresovana pre svega za saradnju na već poznatim ležištima "Cerovo primarno" i "Jama" u Boru, kao i "Severni revir" i "Čoka Marin" u Majdanpeku.

Predsednica Upravnog odbora Mondora Teodora Dečev je posle sastanka sa poslovodstvom RTB-a izjavila da očekuje nastavaka razgovora i da borska kompanija ima potencijal za razvoj.

"Prvi susret sa kanadskom kompanijom obavezuje na potpisivanje memoranduma o poverljivosti podataka. Učinićemo to u kratkom roku, a iza toga početi razgovore kao i sa svim drugim kompanijama koje su zainteresovane sa saradnju sa RTB-om", rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Mondoro se geološkim istraživanjima u svetu bavi od 1999. godine, a od 2011. godine istražuje u okolini Bora gde ima osam istražnih prostora.

Prve istražne radove kanadska kompanija je imala u Kini, gde je pobedila na tenderu za nalazište zlata u severoistočnom delu te zemlje.

To nalazište je pre preuzimanja bilo procenjeno na milion unci zlata, a nakon toga je, po obavljanju svih istražnih radova, njegova vrednost povećana na 10 miliona unci". Mondoro je kasnije ponovo prodao ovaj rudnik kineskoj državnoj kompaniji i zahvaljujući toj transakciji došao u Srbiju i Bugarsku, navodi se u saopštenju RTB-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: