Država podseća kada nam ističu dokumenta

J. Ž. S.

13. 03. 2017. u 17:00

Do kraja meseca se uvodi nova usluga na portalu e-uprave. Na elektronskom servisu uskoro i platne kartice

Држава подсећа када нам истичу документа

Foto Printskrin e-Uprava

DO kraja marta biće uveden elektronski podsetnik na portalu e-Uprave koji će građane podsećati kada im ističu dokumenta. Oni će tako moći preko portala da se prijave kako bi bili "opomenuti" kada im ističu lična karta, pasoš, saobraćajna dozvola ili registracija.

Prema rečima Ane Brnabić, ministarke državne uprave i lokalne samouprave, elektronski servis neće biti potpun dok se ne završe matične knjige i plaćanje platnim karticama preko portala e-Uprave.

- Više od 270.000 građana elektronskim putem se prijavilo za dobijanje zdravstvene kartice, a zbog velikog broja prijavljenih postoje zakašnjenja, koja će uskoro biti rešena - rekla je ministarka. - Ova godina je fokusirana na obrazovanje za IT sektor, a veliki zadatak je uvođenje IT predmeta od petog razreda osnovne škole.

Brnabićeva je naglasila da će biti povećane kvote za upis na tehničke fakultete, kao i na one koji su indirektno povezane sa IT sektorom.

Ministarka najavljuje i uvođenje usluge e-inspektor. To znači da će umesto pred šalterima i uz pomoć komplikovanih procedura i gomile obrazaca, građani i predstavnici kompanija u Srbiji uskoro moći da rad inspektora na terenu prate onlajn. Ovaj projekat bi trebalo da objedini sve inspektorate i tako poboljša njihovu efikasnost i transparentnost u radu. Inspektor će poboljšati rad inspekcijskog nadzora i povratiti poverenje privatnika i građana u ovaj sektor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pera

13.03.2017. 17:47

Odlično.Baš lepo što nas "država" podseća.Samo kako da mi podsetimo "državu" da su svi rokovi za isporuku novih zdravstvenih knjižica,a preko istog ovog portala,davno prošli!Uvode se nove usluge a ni stare nemogu da se ostvare.Više mi je muka od "državne brige".Da produžim registraciju auta,stojim šest sati u redu.Kod specijaliste doktora čekam četiri meseca,Podsetiće mene i bankar i radnik u pošti da mi ističe lična karta...Država izgleda podseća zbog uplate takse a ne zbog brige o građanima.

Marko

13.03.2017. 18:46

@Pera - A ko ce njih da podseti da urade zdravstvene knjizice za koje im je rok istekao u januaru :D

Dmitar

13.03.2017. 18:04

Da li ministarka zna koliko stanovnika ove nase Srbije koristi internet,mejlove i sl.gde nema pristup inernetu,koliko starije populacije živi tamo gde nema interneta. Čemu trošenje para u eri stednje na obaveštavanje neodgovornih gradjana koji ne mogu sami sebe da kontrolisu kad im istekne neki dokumenat. Sve je to ok u bogatim drzavama,ali nama prvo napravite puteve,skole bolnice,pa onda obavestavajte neodgovorne i lenje kad im ističe lična karta. ostavite to za kasnije recimo 2030.godine.

dragan smederevo

13.03.2017. 19:35

U decembru sam uplatio I trazio novu knjizicu do dana danasnjeg je nisam dobio glavno da su im pare legle a autobusi krstare srbijom ustedeo covek nema sta

Jeca

14.03.2017. 02:25

E-uprava je obaveza koju moramo ispuniti da bi mogli da pristupimo EU, a mi već kasnimo u tome, jer je to trebalo biti završeno još 2012.godine! Pošto smo na evropskom putu, tu nema priče, moramo to da uradimo, kako znamo i umemo. Kod njih je informaciono društvo u zamahu, a naše kašnjenje ih ne zanima.