10. mart  2017. 14.58  | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

KI: Kasni drugi krug licitacije državnog zemljišta

KIKINDA -

Zbog primene Zakona o restituciji, Ministarstvo poljoprivrede vratilo je nadležnoj Komisiji u Kikindi više ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, te je to i osnovni razlog kašnjenja drugog kruga licitacije – rečeno je u toj lokalnoj samoupravi.

 Kako RTV sazanje, na osnovu javnog poziva Ministarstva poljoprivrede za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina, za zakup i ulaganja na teritoriji Kikinde za sada je zainteresovano šest investitora.

setva sejanje oranice poljoprivredni radovi poljoprivreda zemljiste

Od blizu devet hiljada hektara, koliko je kikindskim ratarima bilo na raspolaganju u prvom krugu licitacije, za drugi krug preostalo je oko 5 hiljada i 800 hektara. Samo deo raspoloživih površina podrazumeva kvalitetnije, obradivo zermljište. Iako je bilo najava da će tokom marta uslediti javni poziv za drugi krug davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, rokovi su produženi.

Naime, nakon prvog kruga licitacije, a na osnovu primene Zakona o restituciji, Ministarstvo poljoprivrede vratilo je nadležnoj Komisiji više ugovora o zakupu, te je to i osnovni razlog kašnjenja - naglašavaju u kikindskoj lokalnoj samoupravi.

Kao što je poznato, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za zakup državnog zemljišta na period od 30 godina. Svi zainteresovani investitori koji se bave stočarstvom i prerađivačkom industrijom mogu da podnesu zahtev, poštujući propisane kriterijume.

Do 30 odsto zemljišta izdavaće se u zakup isključivo uz saglasnost lokalnih samouprava. Kako saznajemo, za zakup i investiranje na teritoriji Kikinde za sada je zainteresovano šest investitora.

Između ostalog, uslovi za podnošenje zahteva su da je plan ulaganja u nova osnovna sredstva, a koja se ne odnose isključivo na ratarsku proizvodnju, u iznosu najmanje 3.000 evra po hektaru, odnosno da je vrednost ukupne investicije najmanje 500.000 evra.

Iako su prilokom donošenja Zakona svojevremeno imali primedbe, kikindski poljoprivrednici sada nisu želeli da pred kamarema komentarišu dolazak potencijalnioh investitora. Kako tu činjenicu komentarišu u gradskoj vlasti.

Posebni kriterijumi su, između ostalih, reference podnosioce zahteva, vrsta i iznos investicije, broj novih radnih mesta, doprinos razvoju lokalne samouprave. Rok za dostavljanje zahteva i dokumentacije je 15. mart.

Tagovi
Srodne vesti