Najnovije vesti
Vesti Hronika
ZLOČIN U ŠTRPCIMA Danas je godišnjica otmice 19 putnika iz voza

ZLOČIN U ŠTRPCIMA Danas je godišnjica otmice 19 putnika iz voza

Danas se navršava 24 godine od otmice u Štrpcima, što je naziv za zločin od 27. februara 1993, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Štrpci, masovna grobnica 01_RAS_foto dopisnik Foto: Privatna arhiva
Štrpci, masovna grobnica 01_RAS_foto dopisnik
Foto: Privatna arhiva

Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Perućac.

Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Perućac. Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009 je otkriveno spomen obeležje žrtvama otmice.

Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana ispisana je poruka "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od buducnosti."

Izgradnju spomen kompleksa finansirala je Skupština opštine Prijepolje.

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvecen žrtvama ove otmice.

Janković: Ljudi i temeljne vrednosti žrtve zločina u Štrpcima

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Budući predsednički kandidat Saša Janković izjavio je danas da nikada neće biti zaboravljen zločin u Štrpcima, gde su žrtve bili "ne samo ljudi", već i "temeljne vrednosti na kojima treba da počiva društvo i država Srbija".

- Taj zločin nije do kraja istražen, kao što ni temeljne vrednosti nisu uspostavljene - rekao je Janković, a preneo pokret Apel 100.

Janković je naveo da mora biti prekinuta "sramna praksa" prećutkivanja zločina i zanemarivanja porodica otetih i ubijenih.

- Nijedan predsednik Srbije do sada nije posetio spomenik ubijenim građdjanima Srbije u Prijepolju, niti odao poštu žrtvama ovog ratnog zločina. Ta sramna praksa prećutkivanja zločina i zanemarivanja porodica otetih i ubijenih mora da bude prekinuta. Nadam se prilici da to uradim", naveo je Janković.

On je kazao da nikada neće biti zaboravljen 27. februar 1993. godine, kada je na železničkoj stanici Štrpci oteto i kasnije ubijeno 19 gradjana Srbije i Crne Gore, jer nisu bili Srbi.

Janković je kazao da su predsednički izbori prilika da "građani povrate otetu državu, da se bez kompromisa štite ustavni principi i da se nikada više ne postavi pitanje da li zakon važi i primenjuje se na sve jednako, bez obzira na nacionalnost, veru, političko opredeljenje ili bilo koju drugu ličnu osobinu".

Jovanović: Odgovorni za zločine u Štrpcima da odgovaraju

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović danas je povodom godišnjice zločina u Štrpcima zatražio odgovornost neposrednih izvršilaca zločina i nalogodavaca, ističući da moraju odgovarati kako se "politika ludila i zla" nikad ne bi ponovila.

- Moraju odgovarati za zlo koje su učinili, ali ne samo da bi pravda bila zadovoljena, nego da bismo dali primer svima da se politika ludila i zla ne sme nikada ponoviti. U moru obaveza ne smemo izostaviti onu najbitniju – obavezu da kao društvo iskoračimo napred, zajedno sa susedima i Evropom, i odlučno trasiramo put ka sigurnijoj budućnosti za generacije koje dolaze", rekao je Jovanović -a saopštio LDP.

On je istakao da se nikada ne smeju zaboraviti žrtve zločina u Štrpcima, dodajući da je neophodno suočavanje za zločinačkim politikama "svom snagom" kako se ne bi ponovila razaranja i patnje koje su gradjani država zahvaćenih ratom 90-tih preživeli.

- Zauvek treba uništiti onu politiku ludila i zla koja je od jedne divne zemlje napravila nesreću u čijim ostacima i danas tumaramo - naveo je Jovanović.

On je kazao da svi zajedno još uvek nose teret ratne prošlosti "koja sprečava društvo da konačno raskrsti sa poraznom politikom i smogne snagu da žrtvama pruži mir i dostojanstven život, ali i najiskrenije zatraži oprost".

Omerović: Pravda mora stići odgovorne za zločin u Štrpcima

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović izjavio je danas da pravda "mora stići" sve koji su učestvovali u zločinu u Štrpcima, kao i odgovorne za zataškavanje i opstrukciju istrage.

Omerović je u saopštenju istakao da se zločin u Štrpcima nikada ne sme zaboraviti i zastariti, navodeći da se Srbija mora odreći pogubne i zločinačke politike koja je "ubijala sopstvene gradjane".

- Zločin koji se desio u Štrpcima pre 24 godine još je jedna od najcrnjih mrlja u istoriji Srbije, jer su ubijeni njeni državljani - naveo je Omerović u saopštenju.

On je ocenio kao tragično "što su po dokazima sa sudjenja nalogodavci, organizatori, oni koji su logistički sve pripremali i učestvovali bili predstavnici tadašnje države, policije i železnice".

- Danas nam je svima u regionu potrebno mnogo više iskrenosti, razumevanja, poštovanja, uvažavanja tuđih žrtava. Samo tako možemo doprineti uspostavljanju toliko željene stabilnosti i mira u regionu - rekao je Omerović.