• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija otvorila još dva poglavlja!

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je u Briselu otvorila još dva poglavlja - o preduzetništvu i obrazovanju. Sada u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i ima skor od osam otvorenih i dva zatvorena poglavlja na svom putu ka članstvu u EU.

- Otvaranjem poglavlja 20 i 26, Srbija ima skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja od ukupno 35.

Zamenik premijera Malte, koja predsedava EU, Luis Grek je istakao da otvaranje još dva nova poglavlja pokazuje da je Unija, uprkos problemima sa kojima se suočava, odlučna da ispuni svoje
obaveze.

Kao što je početkom februara na samitu na Malti istakla visoka predstavnica EU Federika Mogerini, neophodno je da evropske integracije Srbije budu među prioritetima Unije, napomenuo je Grek.

Prema njegovim rečima, Unija je ustanovila napredak i u poglavlju 29 koji se tiče carinske unije, kao i
kod poglavlja 6, koji se bavi pravima privrednih društava, i poglavlja 7 o pravima intelektualne svojine.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila da je Vlada Srbije posvećena ekonomskom razvoju, reformama i regionalnoj stabilnosti, ali da očekuje saradnju i drugih u
očuvanju stabilnosti.

"Evropska unija je i dalje najbolje mesto za život i rad i
Srbija želi da pripada tom klubu", poručila je Joksimović i dodala da se nada da će Srbija do kraja juna, kada se završava malteško predsedavanje EU, otvoriti još neko pregovaračko poglavlje.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han čestitao je Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja, istakavši da je situacija na zapadnom Balkanu i dalje osetljiva i da zahteva državničku politiku.

Han je ocenio da je otvaranje osam i privremeno zatvaranje dva pregovaračka poglavlja impresivan rezultat u evropskim integracijama.

"Srbija je pokazala spremnost i napravila napredak u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom", ocenio je Han, koji je podvukao da to pokazuje da je evropska perpsektiva stvarna i jasna.

Vučić: Dobar signal investitorima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU važna vest i poruka investitorima u svetu. Vučić je za RTS rekao da je Srbija napravila pristojan posao i da napreduje ubrzano imajući u vidu političke poteškoće s Prištinom. "Naš tim je obavio značajan posao", poručio je premijer i zahvalio zemljama članicama EU. Naveo je da je to važno zbog sveukupne atmosfere u Evropi i svetu i da oni koji žele da ulažu u Srbiju imaju nedvosmislen znak da to mogu da čine neometano.

Na današnjem sastanku u Briselu odmah je privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički EU kriterijumi neophodni za usklađivanje, a samim tim ni merila za zatvaranje poglavlja.

Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade bilo je tehnički spremno za otvaranje još krajem prošle godine, ali je zbog primedbi Bugarske, kao i Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina u Srbiji, bilo blokirano sve do početka ove godine.

Isti slučaj bio je i sa poglavljem 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja, koje je Srbija otvorila i zatvorila na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji u decembru prošle godine.

"Zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 20, koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku proizvodnju, zemlje članice EU dale su Srbiji prošle nedelje pošto su od Evropske službe za spoljne poslove dobile izveštaj o napretku u procesu dijalogu Beograda i Prištine.

U Briselu podsećaju da je, između ostalog, konkretan napredak u poglavlju 35 koje prati proces normalizacije odnosa i primenu Briselskog sporazuma, neophodan da bi Srbija mogla da napreduje na svom putu ka članstvu u EU.

Do kraja juna i završetka šestomesečnog malteškog predsedavanja Savetom EU, u Briselu bi mogla da se organizuje još jedna Međuvladina konferencija, čime bi se nastavila pozitivna dinamika na putu Srbije ka članstvu u EU.

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Mnogo važno,tamo ulazimo 2222

Realan

Jeeeeee!(sarkasticno)

RUNNING WILD

JOS MALO, PA 35. POGLAVLJE. DEFINITIVNO CEMO "UCI" U EU, TAMAN KADA SE ONA RASPADNE. DA ZATVORIMO VRATA I UGASIMO SVETLO💡💡💡🔚🔚🔚

special image