26. februar  2017. 21.56  | Izvor: Beta

Gruevski pozvao Makedonce da brane državu

SKOPLJE -

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je večeras predsednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

U intervjuu Televiziji Sitel i u postu na svom Fejbuk profilu, on je ocenio da je najavljeno formiranje vlade SDSM sa albanskim partijama "napad na unitarnost države" i da samo narod može da je odbrani, kada je jedan deo od političara ne štiti.

Kako je istakao, uvođenje dvojezičnosti je samo sekundarno, a glavni cilj za tu operaciju, koja se podstiče iz nekih spoljnih centara, je promena imena Makedonije i identiteta Makedonaca.

"Priprema se scenario u nekoliko koraka za dvojezičnost, napad na unitarnost i kantonizacija. Mnogi su me shvatili ozbiljno kada sam upozoravao, ali neki nisu verovali, mislili su da je to samo naša kampanja za napad na SDSM. Ali danas je jasno da je ugrožena država", rekao je Gruevski.

Bivši makedonski premijer je uputio javnu ponudu Zaevu, koji je sa tri albanske partije, DUI, Besa i Alijalsa za Albance, oformio parlamentarnu većinu, da, kako je rekao, ne udara po državi i nacionalnim interesima, a da će mu VMRO zauzvrat podržati manjinsku vladu.

"Ako po svaku cenu Zaev želi da bude premijer neka ne udara po državnim i nacionalim interesima. Neka sprovodi izborni program bez rediniranja. Neka udari i po nama, ali ne po državi i njenim temeljima", rekao je lider VMRO DPMNE za Sitel, a isto je prethodno napisao i na svom Fejsbuk profilu.

Gruevski je dodao da će dobrovljno prihvatiti, ako je to uslov Zaeva, da ga "uhapse, zatvore i maltretiraju", a da istovremeno VMRO DPMNE podržava manjinsku vladu SDSM do kada želi, do narednih izbora, koje bi zajedno dogovrili.

"Neka udari po meni, samo neka odustane od udaranja u temelje države zbog želje da bude na vlasti. Ovo neka shvati kao javnu ponudu", poručio je Gruevski lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Zaev je zajedno sa tri albanske stranke obezbedio parlamentarnu većinu i sutra će formalno zatražiti od šefa države Dorđa Ivanova da mu dodeli mandat za formiranje vlade. Zajedno sa tri albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, SDSM ima 67 potpisa poslanika za formiranje parlamentarne većine u Sobranju Makedonije koje u ovom sazivu ima 120 mesta.

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han juče je pozvao predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da dodeli lideru SDSM-a Zoranu Zaevu mandate za formiranje nove vlade.

On je makedonskim političarima poručio da EU očekuje da sve partije poštuju demokratske principe i da pristupe konstruktivno, a ne da potkopavaju jedni druge, ističući da su promene u demokratskim društvima prirodne i da ih treba prihvatiti kad su rezultat kredibilnih izbora.

"Prihvatanje i poštovanje izborne volje i pravo lidera da pokušaju da formiraju vladu znak je zrele demokratije. Opstrukcije i potkopavanje takvih procesa nemaju mesto u demokratskom procesu. Takav pristup u prošlosti je gurao zemlju u krizu. Ovo moraju da izbegavaju i vlast i opozicija", napisao je Han

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Rasa  26. 02. 2017. | 22:24
Raspad Makedonije i Bosne su neminovni sa vec vidjemin scenarijem.