Recepti

Ljubav

Medeni keksići! Asociraju na zimu i sneg... (RECEPT)

Medeni keksići! Asociraju na zimu i sneg, a kuća će vam se ispuniti savršenim mirisom cimeta i anisa. Priprema je jednostavno, a najbolje je da testo pripremite dan ranije i ostavite ga da prenoći u frižideru.

Medeni keksići! Asociraju na zimu i sneg... (RECEPT) Foto: Olja Marković




Potrebno za keksiće:

160 g brašna
50 g šećera u prahu
70 g maslaca
40 g meda




Važno je da je med u tečnom stanju, odnosno da se nije kristalisao kako bi se lakše sjedinio sa brašnom.


1  žumance
Prstohvat soli


1 kašičica mešavine začina za medenjake  

Ukoliko nemate začin za medenjake možete dodati cimet, kakao, anis, karanfilić, đumbir... ( to uglavnom ulazi u sastav začina za medenjake)


Za glazuru donjeg dela medenjaka možete koristiti:

100 g čokolade
1 kašika ulja


A medenjaci su odlični i bez glazure.





Priprema je jednostavna:

Pomešajte suve sastojke, a zatim dodajte maslac ili margarin isečen na kockice i napravite rukama mrvičastu smesu.

Dodajte žumance, med, vanilu i umesite testo. 

Zavijte ga u providnu foliju i ostavite preko noći u frižideru.

Preporuka je da napravite duplu smesu ali za prvi put može i po uputima iz recepta.


Sutradan testo razvucite na željenu debljinu ( do pola centimetra, ne deblje) i modlama koje ste umakali u brašno vadite oblike.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 10 min. Pazite da ih ne prepečete jer vreme pečenje mnogo zavisi od toga kakva je vaša rerna.


Kada su se kolači ispekli i ohladili možete ih umakati u čokoladu... Kolači na slici nisu sa čokoladom.

Prijatno!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: O.M

Povezane vesti:


>