Linkovi

Softver "prevodi" moždane talase u govor


Naučnik Stiven Hoking
Naučnik Stiven Hoking

Degenerativne bolesti oduzimaju pacijentima sposobnost kretanja pa čak i komunikacije. Čuveni fizičar Stiven Hoking je međutim dokaz da unutar nepokretnog tela, može da živi briljantni um. Kompjuterska tehnologija je najzad dovoljno napredovala da u kombinaciji sa neurološkim signalima iz mozga pacijenta, može da pomogne ljudima koji ne mogu da pomere usta i da saopšte svoje osnovne potrebe.

Tom Čen ima Amiotrofičnu lateralnu sklerozu, skraćeno ALS. On je u poodmakloj fazi bolesti tako da je gotovo potpuno nepokretan i vezan za krevet. Ali, novi softver koji čita moždane talase omogućava mu da komunicira sa svojom suprugom Kiki Ću.

“U ovoj fazi bolesti, kada se brinem za svog muža, npr. kada ga pitam koji ga deo tela muči, ili da li razmišlja o nečemu, ovaj sistem mi pomaže tako što pokazuje ‘da’ i ‘ne’. On ne mora čak ni da trepne. Samo treba da pomisli na to”.

Softver koji pomaže Čenu da komunicira sa svojom okolinom su napravili istraživači na Univerzitetu za tehnologiju u Tajpeju. Program prikuplja i procesuje moždane talase i pretvara ih u podatke.

“Podaci prolaze kroz napravu sa veštačkom inteligencijom koja obavlja matematičke proračune u kompjuteru, i opisuje namere iza moždanih talasa. Posle proračuna u napravi sa veštačkom inteligencijom, podaci se šalju mašini tako da korisnik, ili njegovi članovi porodice, vide šta je namera promene moždanih talasa”, kaže Liu Ji-Jung sa univerziteta u Tajpeju.

Program za veštačku inteligenciju prevodi te talase u jednostavne odgovore – da ili ne. Za Čena, prvog pacijenta koji je testirao tu tehnologiju, to znači da može da komunicira sa svojim bližnjima.

“Razlog zbog kojeg smo razmišljali o komunikaciji u budućnosti je zato što njegov otac takođe ima ALS. U poslednjoj fazi, on uopšte nije mogao da govori. Kada je moj muž oboleo, setio se toga. Mnogi pacijenti imaju potrebu da komuniciraju sa spoljnim svetom. Zato smo razgovarali sa profesorom Liu Ji-Hungom o saradnji na ovom projektu za komunikaciju putem misli”, kaže Kiki Ću.

Ta tehnologija je trenutno dostupna samo na Tajvanu, ali ovaj tim se nada da će uskoro dobiti dozvolu za prodaju proizvoda u Sjedinjenim Državama i Evropi.

XS
SM
MD
LG