Novi zakon koji efikasnije štiti žene i druge teme u fokusu (Šetnja internetom!)

by | februar 26, 2017

Sastavili smo za vas našu nedeljnu kompilaciju najzanimljivijih vesti, prikupljenih sa svih strana Interneta. Bukmarkujte i pročitajte, obavezno. Sigurni smo da ćete imati materijala za razmišljanje, a i za ćaskanje sa koleginicama dok u ponedeljak ujutro budete pile kafu.

Priredila: Jasmina Ubiparip

1. Zakon koji efikasnije štiti žrtve porodičnog nasilja

Novi zakon, koji na snagu stupa od 1. juna, nosi poruku: „Udarite li ženu, ići ćete u zatvor“. Tipično za naš mentalitet, otkako je vest objavljena, sa svih strana čuju se pitanja „A šta do 1. juna?“ i „Zašto do sada ništa nije urađeno?“ i vode polemike o njima, ali najvažnija je činjenica da se, kada je u pitanju porodično nasilje, stvari menjaju – u pozitivnom pravcu. I tu nema nikakve dileme. Bitno je da se ne ponove zastrašujuće visoke cifre u statistikama koje otkrivaju da je tokom prošle godine u porodičnom nasilju ubijeno 30 žena, a da su dve od tri žene u Srbiji bile žrtve neke vrste nasilja (statistika preuzeta odavde).

Naime, dok su ranije žrtve koje su prijavljivale nasilje u porodici morale da idu na sud, a ako nema vidljivih povreda, nasilnik bi bivao pušten, po novom zakonu žrtva nasilja ostajaće u svom domu, bez obzira na to u čijem je on vlasništvu, dok se nasilnik izdvaja iz kuće. Nakon toga za njega će slediti mera koja može biti izrečena i na 30 dana, u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i donesu odluku, dok je žrtva nasilja u tom periodu je bezbedna. (Politika)

Čini mi se da je pravi trenutak da se prisetimo kako je izgledao video kampanje Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života, koju je pre nekoliko godina snimila marketinška agencija Saatchi & Saatchi u saradnji s Fondom B92, jer nas na zaista sugestivan način uvodi u svet žena kojima je ovaj problem tužna i zastrašujuća svakodnevica, te čini da saosećamo sa žrtvama, a ne da ih osuđujemo i pronalazimo opravdanja za nasilnike. A ovo poslednje, nažalost, uprkos napretku i emancipaciji društva, često i dalje biva slučaj.

2. Novi način lečenja atopične kože: losioni obogaćeni – mikroorganizmima?

Osobe koje pate od pojave ekcema imaju manji broj bakterijskih vrsta na koži – što bi mogao da bude glavni uzrok njihovog problema, tvrde naučnici. Da bi testirali ovu teoriju, izolovali su korisne mikroorganizme, izdvojili sekvence njihovih genoma, uzgojili ih u laboratorijskim uslovima i stvorili probiotičke kreme koje će biti testirane na pacijentima. (The Atlantic)

Foto: Thinkstock

3. Sad mi je lakše!

Ako ste se našli u situaciji da vas dočekaju ledeni pogledi, nakon što u društvu ispalite, po sopstvenoj proceni, duhoviti komentar, evo kakve-takve utehe: Sklonost crnom humoru može biti signal da ste natprosečno inteligentni. Ovo je otkrio tim psihologa u studiji žurnala Cognitive Processing. (Science of Us)

4. Možete li da pogodite koji će film dobiti Oskara?

Srećna sam što sam stigla da pogledam neke od ovogodišnjih favorita za nagradu Oskar, a o onima koje nisam, stekla sam okvirnu sliku u duhovitom pregledu američkog magazina Glamour. I, naravno, pregledala sam sve trejlere. Na koje ostvarenje tipujem da će dobiti Oskara? Ne znam. Ali zato sada znam da moram da pogledam Hidden Figures.

5. I dalje Oskar u fokusu: Kandidati za najbolji strani film

Ako želite nešto više i ne zadovoljavate se holivudskom produkcijom, svakako obratite pažnju na kandidate za najbolji strani film. (Brana’s Divine World)

Tagovi: