');
Najnovije vesti
Blic Vesti Vojvodina

Đoković: Srbija da bude most između Evrope i Kine

Potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković izrazio je danas nadu, u razgovoru sa viceguvernerom kineske pokrajine Guangdong He Džongjuom, da će Srbija moći da predstavlja "most" između Evrope i Kine.

kina zastava Foto: Wikipedia / Wikipedia
kina zastava
Foto: Wikipedia / Wikipedia

- Naš novi resurs jeste bezvizni režim sa NR Kinom, kao i uspostavljanje direktnih letova na relaciji Beograd - Peking, u narednom periodu - rekao je Đoković u razgovoru sa viceguvernerom Guangdonga, saopštio je Biro za odnose sa javnošću pokrajinske vlade.

Đoković je naglasio značaj dobre saradnje sestrinskih pokrajina, kao i dobrih političkih, strateških i prijateljskih odnosa predsednika dve republike.

- S obzirom na činjenicu da AP Vojvodina i pokrajina Guangdong imaju potpisan sporazum, isti možže poslužžiti kao dobar primer i drugim pokrajinama na koji način je moguće ostvariti dobre poslovne, političke i prijateljske osnove, kao i na koji način ih graditi i unapređivati. Postoje mogućnosti za saradnju u mnogim oblastima, poput trgovine, maššinske i građevinske industrije, IT sektora, a prevashodno u turizmu - kazao je on.

Đoković je istakao potencijale u oblasti trgovine, čiji pokazatelji ukazuju na mogućnosti povećanja uvoza ali i izvoza u Kinu iz AP Vojvodine i to poljoprivrednih proizvoda, vina i proizvoda IT sektora, prevashodno softvera.

Pored činjenice da je Vojvodina okružžena velikim tržžšištima Evrope, on je dodao da su zdrava hrana, kvalitetna vina, potencijali geotermalnih izvora i lekovitog blata, kultura i tradicija, multietničnist, multinacionalnost i multikonfesionalnost bitni faktori koje Vojvodina možže da ponudi kao turistički proizvod stanovnicima Guangdonga.

Viceguverner pokrajine Guangdong je istakao činjenicu da su stanovnici ove pokrajine veoma ponosni na brzorastuće tržžšište i ekonomski rast koji je mahom vođen inovativnom politikom i prilagođavanjem privrednog okvira svetskim tokovima. Pored toga, kao pokrajina su ostvarili značajan pomak i napredak u prilagođavanju i pomeranju trgovinske strukture.

U pogledu turizma, viceguverner je naglasio da je evidentan znatno veći broj turista koji godiššnje ulaze u pokrajinu Guangdong, koja sa pravom nosi naziv kineske pokrajine čiji je sektor turizma u ekspanziji, sa najvećim brojem dolazaka stranih i domaćih turista.

Po rečima viceguvernera Guangdonga, čiji resor obuhvata sektor privrede, trgovine, turizma, ali i spoljnih poslova, sam položžaj pokrajine koja izlazi na more, predstavlja nepresuššan potencijal na kom je i zasnovana strategija razvoja turizma ove pokrajine, pri čemu se dalji tok razvoja ove profitabilne oblasti usmerava upravo na obalu i potencijale njenih sadržžaja.

Pored turizma, Guangdong je pokrajina koja ima veoma razvijen sektor industrije, čime se otvaraju nove mogućnosti za saradnju sa AP Vojvodinom, prevashodno u pogledu informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronike, maššinstva, građevinarstva i prehrambene industrije.

Učesnici susreta su se složžili da je pored jačanja odnosa dveju pokrajinskih vlada, potrebno udružženim snagama i sredstvima dodatno motivisati javni i privatni sektor u okviru oblasti turizma, da uložže dodatne napore i ohrabre potencijalne turiste, kako iz Guangdonga, tako i iz AP Vojvodine, da se međusobno posećuju i podignu svest o potencijalima oba turistička tržžiššta.

Sama "razmena" ljudstva povlači sa sobom i razmenu kulture i običaja, ššto će uticati na zbližžavanje dve sestrinske pokrajine na višše nivoa. Kao idealan primer koji ide u prilog ovoj tezi, viceguverner je naveo pojedine segmente iz srpske kinematografije, koji su idealan pokazatelj zbližžavanja regiona posredstvom kulturnog nasleđa.

Delegacija Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine boravi u radnoj poseti sestrinskoj pokrajini Guangdong u gradu Guangdžou, gde se od 23. do 25. februara 2017. godine, održava Međunarodni sajam turističke berze, značajan za veliko kinesko turističko tržžiššte, na kom turističku privredu Vojvodine zajednički zastupaju Pokrajinska vlada APV i Turistička organizacija Vojvodine.