Pravda stiže posle 111 dana?

Z. GLIGORIJEVIĆ

25. 02. 2017. u 13:19

"Status integralu" naloženo da stečajnom upravniku preda ciglanu "Resava-Svilajnac". Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu iz Kraljeva

Правда стиже после 111 дана?

Nezadovoljni radnici ispred pogona

IAKO osnovni cilj štrajka - isplata zarada i pripadajućih doprinosa, počev od maja prošle godine, pa nadalje - zbog kojeg radnici ciglane "Resava-Svilajnac" ne prekidaju protest već 111 dana nije ostvaren, na vidiku je rešenje problema.

Jer, Privredni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Privrednog suda u Kraljevu kojom je naloženo da "Status integral" iz Kraljeva, bivši zakupac, ciglanu preda u državinu stečajnom upravniku - u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja. S obzirom na to da je ciglana, kao deo stečajne mase, već prodata konzorcijumu "Ivan Stančić i drugi" iz grada na Ibru, očajni ljudi očekuju da odmah po primopredaji kupcu počnu da rade...

- Nadamo se da će kupac održati obećanje i primiti nas u radni odnos, kako bi obezbedili normalan život sebi i svojim porodicama. Jer, "Status integral" je osam meseci, bez ikakvog pravnog osnova, odbijao da vrati imovinu, pa je došlo do parničnog postupka - objašnjava član Štrajkačkog odbora Milenko Nikolić.

Radnici sumnjaju i da - zbog toga što je vlasnik "Status integrala" do jula prošle godine bio Stefan Mikić, sin savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Predraga Mikića - on još zloupotrebljava svoju političku i finansijsku moć, te utiče i vrši pritisak na državne organe u čijoj je nadležnosti rešenje ovog spora.

- Iskreno se nadamo da radnici neće još jednom biti kolateralna šteta njegove moći i uticaja, odnosno sujete i netrpeljivosti prema jednom od članova konzorcijuma kupca, te da će probleme sa njim rešavati pred nadležnim institucijama sistema. Pitanje je da li će Mikić poštovati sudsku odluku, ili će morati da se sprovede prinudno izvršenje... U svakom slučaju, mi ćemo ostati u štrajku dok se ne izvrši primopredaja, ili "Status integral" ne ode u stečaj na ročištu koje je zakazano za 1. mart - zaključuje Nikolić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije