Najnovije vesti
Vesti Društvo
Istinomer nije dobio podatke o poslovanju Tanjuga jer bi to ugrozilo ekonomske procese u Srbiji

Istinomer nije dobio podatke o poslovanju Tanjuga jer bi to ugrozilo ekonomske procese u Srbiji

Koliko je državnog novca Srbije za nekoliko meseci 2016. godine dobila novinska agencija Tanjug za sada je tajna, objavio je danas analitički sajt Istinomer.

Zgrada Tanjuga_031115_RAS foto Ana Paunkovic001_preview Foto: Ana Paunković / RAS Srbija
Zgrada Tanjuga_031115_RAS foto Ana Paunkovic001_preview
Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Sama računica je, kako Istinomer zaključuje iz odgovora Uprave za trezor Ministrarstva finansija Srbije, "toliko komplikovana i zahtevna da bi maltene cela država morala da stane, a to bi imalo dalekosežne posledice po ekonomiju zemlje".

Novinarka Istinomera tražila je od Uprave za trezor da joj dostavi podatke o tome koliko je novinska agencija Tanjug dobila novca od maja do oktobra 2016. godine.

Uprava je to odbila, a na žalbu koju je Povereniku za informacije od javnog značaja podnela novinarka Istinomera, Uprava je navela da bi "potraga za tim podacima u njihovim bazama mogla da ugrozi poslove koji se odnose na izvršenje republičkog budžeta".

"Imajući u vidu njegovu obimnost, složenost, strukturu i sadržinu, (to bi) ugrozilo tehničke procese i dovelo do nemogućnosti obavljanja poslova koji se odnose na izvršenje državnog budžeta, budžetsko računovodstvo i izveštavanje, javna plaćanja i druge poslove državnih finansija, što bi se odrazilo na pad performansi sistema, dovelo do opterećenosti sistema i ugrožavanja bezbednosti informacionog sistema upravljanja javnih finansija i imalo za posledicu umanjenje sposobnosti države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji", navela je Uprava za trezor u odgovoru Povereniku.

Istinomer je na sajtu naveo da je "potpuno isti zahtev slao u maju i podatke dobio bez ikakvih problema".

Taj sajt je naveo i da se Uprava za trezor poziva na Član 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, "pa se tako zaključuje da Istinomer ovim zahtevom zloupotrebljava slobodan pristup".

Poverenik je, nakon žalbe Istinomera, naložio Ministarstvu finansija Srbije da tražene informacije dostavi u roku od pet dana.

Novinska agencija Tanjug zvanično je prestala da postoji 31. oktobra 2015. godine, kada je istekao zakon o toj agenciji.