Pri kraju popis nelegalnih objekata, ozakonjenje u naredne 3 godine

Popis svih nelegalno sagrađenih objekta u Leskovcu, kojih ima blizu 80.000, biće završen u propisanom roku, do 10. marta, a u naredne tri godine moraće da se završi njihova legalizacija, rečeno je danas na konferenciji za novinare u sedištu grada Leskovca.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da na teritoriji Leskovca popis vrši 6 građevinskih inspektora , 12 popisnih komisija i 7 stručnih lica, angažovanih iključivo na poslovima popisa.

Do sada je na terirotiji grada izvršena kontrola ukupno 65.000 objekata, od kojih u postupku popisa utvrđeno  37.000 nelagalno izgrađenih. Uvidom u satelitski snimak procenjeno je da ima više od 80.000 izgrađenih objekata. Od preostalih približno 15.000 objekata, čiju terensku proveru treba izvršiti. Pretpostavlja se da će biti popisano još 10.000 nelegalno sagrađenih objekata“, kazao je Cvetanović

Konfereciji je prisustvovala i Darinka Đuran, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture, koja je ocenila da su Leskovčani vrlo brzo i dobro odradili posao.

Ovo je poslednji zakon koji će se baviti pitanjem nelegalne gradnje i poslednja šansa da se ozakone svi bespravno izgrađeni objekti. Zato će ministratsvo raditi sa gradom Leskovca sve dok ne donesemo poslednje rešenje o ozakonjenju nelegalno sagrađenih objekata“, kazala je.

Objasnila je  da će grad prihodvati od taksi, budući da je taksa po objektu 5.000 dinara, a gradonačelnik Cvetanović je ocenio da je reč o javnom interesu.

Značaj ovog popisa je stavljanje u zakonske okvire nezakonito izgarđenih objekata, ostvarenje zakonskih prava nad objektom, veća tržišna vrednost objekta i mnoge druge pogodnosti, a za jedinice loklanih samouprava to znači ostvarenje uslova za planiranje prostora i racionalno korišćenje građevinskog zemljišta“, istakao je i pozvao Leskovčane da popisivačima olakšaju posao.

Milica Ivanović

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Анте
25.02.2017. 11:43

Рок од три године за озакоњење објеката је био пре три месеца, тако да је остало још две године и 9 месеци.
Ако рачунамо 300 радних дана по години, тоје за реалицију остало 825 радних дана.
За израду пројектне документације за један објекат потребно је најнање три дана,односно 825/3=275 дана/по извршиоцу.
Рашуница показује да је за преосталих 1.550.000 објеката потребно 1.550.000/275=5636 извршиоца. Мислим да Србија такве капацитете нема!

antonio
25.02.2017. 16:45

Jeste popisali Romska naselja ???

sasa
25.02.2017. 18:50
Odgovor za  antonio

kad bi smeli

sasa
25.02.2017. 17:38

u vreme tita,milosevica,djindjica se gradilo a sad ste se vi pametnjakovici nasli da zgrcete pare a pritom nista ne gradite.

Jasmina
26.02.2017. 21:30

Ako su kuce ilegalne kako onda dobbiamo poreska resenja i placamo porez za iste? Molila bih da mi neko objasni.