Najnovije vesti
Vesti Svet
Skup američkih konzervativaca s Trampom kao njihovim nezvaničnim vođom

Skup američkih konzervativaca s Trampom kao njihovim nezvaničnim vođom

Predstavnici američkih konzervativnog okupili su se danas kod Vašingtona na godišnjoj konferenciji u ideološkom pejzažu bitno promenjenom dolaskom Donalda Trampa, autsajdera koga su nekad prezirali a danas slave.

Donald Tramp Foto: Olivier Douliery / EPA;
Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Olivier Douliery / EPA;
Donald Tramp

"Prijatno smo iznenađeni onim što je Tramp počeo da radi", ocenio je u kuloarima Konferencijr za konzervativnu političku akciju (CPAC) Stiv Henli, 61-ogodišnji pilot koji je došao iz Teksasa sa suprugom i 19-ogodišnjim sinom.

Trampove prve predsedničke odluke, kao što su mere protiv abortusa i imenovanje konzervativnog sudije na upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, uverile su koznervativace da će novi predsednik, iako nije "pravi konzervativac" odvesti zemlju u dobrom pravcu.

Tramp, milijarder i biznismen koji je nekad bio blizak demokratama i podržavao svoju potonju izbornu rivalku Hilari Klinton, uvek je brinuo konzervativce koji veruju u društvo zasnovano tradicionalizmu po pitanjima kao što su porodica, abortus i oružje, protržišnom liberalizmu, maloj ulozi države i snažnoj odbrambenoj politici.

Tokom svoje predizborne kampanje Donald Tramp je skrenuo na desno, ali se i dalje zalaže za program velikih javnih radova, a njegovi izolacionistički i protekcionistički stavovi neprihvatljivi su za jedan deo njegove partije i druge konzervativne grupe.

Pre šest godina Tramp je prvi put govorio na CPAC-u osnovanom 1973. Tada je izviždan zato što je kritikovao jednog od miljenika CPAC-a libertarijanca Ron Pola, mada su mu aplaudirali zbog osude tradicionalne političke klase i kritike Kine i Meksika kao ekonomskih protivnika.

Kada sutra bude govorio na CPAC-u koja se održava u velikom hotelu i konferencijskom centru blizu glavnog grada SAD, verovatno će biti dočekan kao spasilac Republikanske partije, koja sada ima većinu u oba doma Kongresa i Belu kuću.

Populističko, nacionalističko i ultradesničarsko krilo, oličeno pre svega pobunjenicima grupe Čajanka (Tea Party), a u skorije vreme pristalicama Donalda Trampa sada dominira tim skupom, gde su dosad preovlađivali konzervativni hrišćani i libertarijanci.

Portal Brajtbart (Breitbart) koji snažno podržava Trampa i bori se protiv establišmenta zvanični je sponzor ovogodišnjeg CPAC-a i novinari tog sajta su sveprisutni na panelima. Bivši šef sajta Stiven Benon, koji je postao moćni strateški savetnik američkog predsednika, danas govoriti na konferenciji.

Zasad je zahvalnost republikanaca Trampu na pobedi Hilari Klinton potisnula u drugi plan sve rezerve oko haosa u prvim nedeljama njegove vladavine i kašnjenja u sprovođenju velikih obećanih reformi, kao što je ukidanje zdravstvenog reforme Obamaker.

- Tramp je vratio mnogo ljudi u kamp konzervativaca, ali on zna takođe da bez podrške konzervativaca ne može da učini mnogo - rekla je Nakajla Irvin, 18-ogodišnja studentkinja.

Konferencija je počela danas govorom Keljan Konvej, bivše direktorke Trampove izborne kampanje koja je postala savetnica u Beloj kući i koju knzervativni aktivisti obožavaju. Upitana o Trampa na konzervativni pokret, Konvej je odgovorila da se konferencija CPAC već preobratila u Trampovu eru i da će sutra postati T-PAC.