Савет Федерације: Русија неће користити дивизију на Курилима против Јапана

Русија је спремна на сарадњу са Јапаном, али ће своје оружане снаге на својој територији размештати тамо где је то неопходно, изјавио је руски сенатор.

Русија не планира да дивизију која ће бити размештена на Курилским острвима користи против Јапана, напротив, спремна је на сарадњу са Токијом у војној сфери, изјавио је шеф комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Озјеров.

Јуче је министар одбране Русије Сергеј Шојгу у Државној думи говорио о активном раду на заштити Курилских острва већ ове године. Влада Јапана је Русији упутила протест у вези са овим плановима.

„Размештајући на Курилска острва своје оружане снаге ми не планирамо да их користимо против Јапана”, изјавио је Озјеров, преноси РИА „Новости”.

Он је подсетио да је после преговора председника Русије Владимира Путина и премијера Јапана Шинзоа Абеа у децембру прошле године дефинисан програм развоја билатералне сарадње, који се сада реализује.

„Ми смо спремни на сарадњу, укључујући и војну сферу, сферу борбе против тероризма и крађе морских биолошких ресурса”, изјавио је сенатор.

„Али своје оружане снаге ћемо на својој територији размештати тамо где је то неопходно”, додао је он.

Озјеров је истакао да Русија има право да размешта војску на својој територији тамо где сматра да је потребно, ако се тиме не крше норме међународног права и захтеви УН.

„У овом случају нема таквих кршења”, рекао је он.

Руско-јапански односи су отежани због непостојања мировног споразума између двеју земаља, који није склопљен после Другог светског рата. Јапан његово потписивање доводи у везу са решавањем питања Курилских острва и инсистира да му се врате четири острва: Хабомаи, Шикотана, Итурапа и Кунашира. Став Москве је да су јужна Курилска острва ушла у састав СССР-а после Другог светског рата и да се руски суверенитет над њима не може довести у сумњу.  

Текстови Russia Beyond су слободни за преузимање. Бићемо вам захвални ако их будете објављивали са линком који води на оригинални текст, односно на нашу страницу. Хвала!

Наш сајт користи „колачиће“ („cookies“). Притисните овде да сазнате више о томе.

Прихватити коришћење „колачића“