Kako je čuvena violončelistkinja postala preduzetnik

V. N.

22. 02. 2017. u 22:41

Jela Mihajilović odnedavno je vlasnik vrtića. Nedaleko od Belog dvora, na Dedinju, počela je da stvara dečje carstvo

Како је чувена виолончелисткиња постала предузетник

POZNATA je po električnom violončelu i jedinstvenoj muzičkoj interpretaciji. I dalje je članica "Jela čelo kvarteta" ili "Jela čelo simfoni orkestra". A od kraja prošle godine Jela Mihailović je i preduzetnik, osnivač privatne predškolske ustanove "Karusel".

Nedaleko od Belog dvora, na Dedinju, počela je da stvara dečje carstvo, ali i mesto gde će se talenti prepoznavati od malih nogu.

- Želela sam da to bude mesto gde bih sa svojim kolegama i kod najmlađih članova našeg društva mogla da prepoznam talenat, a zatim i da im, zajedničkim snagama s roditeljima, kontinuirano gradimo ljubav prema muzici, plesu, glumi, likovnoj umetnosti, ali i sportskim disciplinama - kaže Jela Mihailović. - "Karusel" se nalazi u komfornoj vili koju iznajmljujemo, a opremljen je tako da akcenat u našem radu stavljamo isključivo na umetnost i sport. Naravno da ne mogu sva deca da ispoljavaju talenat i interesovanje za pomenuto, ali će se tim koji je pažljivo biran truditi da im usadi osnovno znanje i ljubav prema tim disciplinama kako bismo jednog dana u društvu imali izgrađene poštovaoce kulture i sporta.

Novi poslovni poduhvat pokrenula je uz podršku Fonda za razvoj. Prošle godine, taman kada je razmišljala o otvaranju predškolske ustanove, u okviru "Godine preduzetništva" Fond za razvoj je raspisao konkurs za dodelu sredstava za početnike.

- Tražila sam milion i po dinara, procenila sam da mi je toliko dovoljno - objašnjava Jela Mihajlović. - Privredna komora Srbije ponudila je mentorstvo i pomoć mladima koji žele da pokrenu svoj biznis. Savete sam potražila upravo u PKS-u, gde su svi koji su bili uključeni u taj proces pokazali izuzetnu profesionalnost i pružili mi veliku pomoć u postavljanju i oživljavanju cele ideje i njenog preobražaja iz ideje u konkretan biznis. Sredstva su mi odobrena. Ostatak novca sam sama obezbedila. Počeli smo da radimo u decembru. Nedavno je Ministarstvo prosvete verifikovalo vrtić kao predškolsku ustanovu.


KARIJERA

JELA Mihajilović je violončelistkinja, umetnik, specijalista muzičke umetnosti sa diplomama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Studije je završila kao jedan od najboljih studenata generacije i kao višestruko nagrađivani mladi umetnik.

- Posle završetka akademskih studija razvila sam sopstveni muzički izraz sa električnim violončelom. Od tada sam izdala dva albuma za PGP-RTS i jedan za "Imedžin rekords" u SAD - objašnjava Mihajilovićeva. - Redovno nastupam kao violončelista. Jedan od nastupa bio je i na Oskar partiju u Holivudu, čiji domaćin je bio Džejms Kameron, a prisustvovali su mu i Šarliz Teron, Hali Beri, Šon Pen, Robert de Niro i mnoga druga lica holivudske A liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Бајо

23.02.2017. 03:22

Кад бих могао да се претворим у ово виолончело. :-)