Najnovije vesti
Vesti Politika
SDS: Opozicija ako ne može oko jednog, neka se okupi oko dva predsednička kandidata

SDS: Opozicija ako ne može oko jednog, neka se okupi oko dva predsednička kandidata

Socijaldemokratska stranka (SDS) pozvala je danas opozicione stranke da se okupe oko dva kandidata na izborima za predsednika Srbije, Saše Jankovića i Vuka Jeremića, ako već nije moguće okupljanje oko jednog opozicionog kandidata.

logo_sds foto promo Foto: Socijaldemokratska stranka / Promo
logo_sds foto promo
Foto: Socijaldemokratska stranka / Promo

Povodom jučerašanje najave lidera pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića da će taj pokret 4. marta predstaviti svog predsedničkog kandidata, ako se Janković i Jeremić ne dogovore da samo jedan od njih bude kandidat, SDS je ocenio da bi kandidovanje trećeg kandidata drastično smanjilo šansu opozicionog kandidata da uđe u drugi krug.

"Zato opozicione stranke ne smeju propustiti šansu da odluke donose odgovorno i u skladu sa opštim interesom. Svako dodatno rasipanje glasova opozicije koristi samo vlasti", naveo je SDS.

SDS je pozvala opozicione stranke da ne propuste ogromnu šansu za smenu aktuelne "štetočinske vlasti", do čega bi došlo "rasipanjem glasova i cepanjem opozicije".

"SDS se od početka zalaže za jednog zajedničkog kandidata opozicije i ukazuje na to da je na predstojećim izborima od ključnog značaja koncentrisanje opozicionih glasova na jednom mestu. U okolnostima u kojima imamo dva kandidata i dalje smo pozivali na dogovor. Međutim, ukoliko takav dogovor nije moguć, onda je potrebno ujediniti se oko ta dva kandidata, a ne dodatno rasipati glasove i smanjivati šansu da na predstojećim izborima konačno ujedinjeni smenimo ovu pogubnu vlast", piše u saopštenju.

SDS je naveo da razume da DJB smatra da je najbolje izaći sa jednim kandidatom, ali da ne razumeju zašto DJB smatra da je rešenje tog problema ubacivanje i trećeg kandidata.

"Najavu DJB da će ukoliko ne dođe do dogovora da se izađe sa jednim kandidatom oni kandidovati i trećeg, vidimo kao pokušaj gašenja požara benzinom. Kandidovanje i trećeg kandidata građanske opozicije nije rešenje, već produbljivanje problema", navela je stranka bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.