• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora: Mešate se! Rusija: Lupetate!

Izvor mondo.rs Izvor mondo.me

Razmena oštre retorike Podgorice i Moskve. Još jedna potvrda pogoršanih odnosa dveju zemalja.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odlučno je demantovala tvrdnje o mešanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, ističući da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje u Crnoj Gori.

"Premijer Crne Gore Duško Marković nije izdržao a da se ne pridruži korišćenju teza koje se u poslednje vreme naširoko koriste u SAD i EU i optužio Moskvu i neke ruske specijalne službe u mešanje u unutrašnje stvari u toj zemlji (Crnoj Gori)", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, specijalni tužilac Milivoje Katnić je "otišao još dalje, pokušao je da razvije tu misao, pominjući prisustvo specijalnih snaga Federalne službe bezbjednosti na crnogorskoj teritoriji", prenosi agencija Beta.

"Sve te izjave su apsolutno neosnovane, na žalost, njih objavljuju mediji, u principu bez uzimanja u obzir ruske pozicije. Ako se pozicija Rusije i pominje, to se čini usput, i naravno, neproporcionalno i informaciji koja se objavljuje", navela je Zaharova.

Katnić je u nedelju izjavio da su neki ruski državni organi umešani u pripremanje državnog udara u Crnoj Gori, s ciljem da se spreči ulazak zemlje u NATO.

Crna Gora ostaje pri stavu da se Moskva "kontinuirano meša u unutrašnja pitanja Crne Gore".

"Izjava portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije jedan je u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontinuirano miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore", piše u saopštenju Vlade Crne Gore.

U saopštenju se ističe da je to "posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu".

"Istovremeno, na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO. Da li je to mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države? Kada portparol ruskog MID-a ocenjuje šta su interesi naroda Crne Gore - da li je to mešanje u unutrašnje stvari suverene države?", pita se u saopštenju Vlade Crne Gore.

"I konačno, kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16. oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana - da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu 'viševekovne tradicije bliskih crnogorsko-ruskih kontakata', na koje s pravom ukazuje portparol MID-a, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?".

U saopštenju se dodaje da se Vlada Crne Gore "do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom".

"Ne želimo da probleme rešavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđu ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i spoljnopolitičke orijentacije", poruka je crnogorske vlade.

Ipak, dodaje se i ovo:

"Umesto dijaloga na koji pozivamo, u kontinuitetu iz Moskve stižu saveti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana. Na taj način se nanosi ozbiljna šteta rusko-crnogorskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo spoljnih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava". 

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Za ne verovati

Sta sada? Ne verovati svojim ocima koje su gledale divljanje tipova iz rurarnih delova koji su bacali na zgradu Vlade Crne Gore molotovljeve koktele, zaletali se automobilima u miliciju, sa maskiranim tipovima izazivali nerede po Podgorici a onda optuzivati i miliciju i legalnu vlast kako su oni krivi, jer Boze moj, im ne daju da ubiju Premijera Crne Gore i zapale Podgoricu. Ne da im se da ponove 1918. godinu. Sto je jos gore, kad sam preko televizije video ko se druzi sa Knezevicem, odmah se setim srednjoskolskih dana u Niksicu i isto takvih dzudza iz Niksickih samackih hotela, koji su i tada baladirali da im je sve draze i lepse u susedstvu nego u rodnim Boanima, Savnicima i inim mestima gde raste najlepsa trava gde su gajili ovce. I onda odu u posete Rujama i ostalim istomisljenicima.

Niksicani

@Za ne verovati kako si pametan:-) mora da te Cirgic Adnan skolovao svrako

tigar

Njegoš vam se prevće u grobu Milogorci,jadu i čemeru!Đe vam je obraz,kukala vi majka!

special image