• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić: Bakirova odluka može izazvati sukob u BiH

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je da bi revizija presude Međunarodnog suda u Hagu po tužbi BiH možda mogla da izazove sukob naroda u Bosni i Hercegovini. Vučić: Odgovorićemo na tužbu.

"Srbija ce uvek stajati uz Srbe u BiH, jer mi smo neraskidivo vezani, jedan smo narod, podržavace RS i sve zakonite odluke u BiH, a nece podržavati niciju neustavnu i nezakonitu meru, a posebno ne onu u koju se jedan narod stavlja u poziciju da možda krene na drugi narod", rekao je Nikolic posle sastanka najviših predstavnika Srbije i Republike Srpske.

"Dovedeni smo u situaciju da moramo da razmišljamo i o situaciji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Srbi i RS nisu ucinili nijedan potez koji bi destabilizovao BiH i pokvario odnose i posle toliko godina su docekali da jedan predstavnik BiH pokrene pitanje koje možda govori u kom pravcu ce se stvari razvijati", dodao je Nikolic.

Nikolic je upozorio da je veoma neizvesno kako ce se razvijati odnosi Srba i Bošnjaka.

"Evidentno je da se sa tim potezom ne slažu ni Hrvati, dok medunarodna zajednica nema reci kojima bi opravdala ovu akciju, ali ce morati da se izjasni", rekao je Nikolic.

VUCIC: NECEMO DOZVOLITI PONIŽAVANJE SRBIJE

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vucic izjavio je da Srbija ni na koji nacin nije doprinela podnošenju tužbe, prošlo je 22 godine od Dejtonskog mirovnog sporazuma, i dodao da podnošenje tužbe nije dobro izmeren potez, jer nanosi štetu odnosima medu narodima, a ne donosi ništa ni Bošnjacima.

"Ocigledno neki žive od prošlosti i sužen im je pogled na buducnost, ali to, srecom, nije slucaj sa Srbima.
Srbija, predsednik i ja, ni na koji nacin se nismo mešali u odluku Srba da li ce ucestvovati u organima vlasti BiH, to je njihovo suvereno pravo", rekao je Vucic.

Vucic je istakao da je za Srbiju suštinski važno da su odnosi vraceni 22 godine unazad i da nema ni ono malo poverenja koje je izgradeno teškom mukom.

OD MEÐUNARODNE ZAJEDNICE NE OCEKUJEM NIŠTA

Upitan o odnosu medunarodne zajednice i pitanju da li ce oni istinski i otvoreno reci ko je u ovom slucaju krivac, Vucic je rekao - moj odgovor je kratak - kao obicno ne ocekujem ništa "Za nas je najvažnije kada cemo stvarno da razgovaramo sa Bošnjacima", rekao je Vucic i podsetio da je bio napadnut u BIH, iako nije "mucio bilo koga u Aušvicu".

"Jasno je da podižu tužbu za koju im je jasno da ne mogu da je dobiju, a u BiH milion i po Srba koji se ne slažu sa tom odlukom, onda je jasno koliko su duboki i suštinski problemi", rekao je Vucic.

Vucic je naveo da ce Srbija odnose sa BiH sniziti na najnižu lestvicu - ocuvanje mira i stabilnosti.

"Naš je posao da odgovorimo na tužbu i zaštitimo naše nacionalne interese i potražimo mehanizme za dijalog sa Bošnjacima.  Plašim se da smo mnogo vremena protracili, a da nismo ništa uradili niti napravili. Srbija ce uvek poštovati integritet BiH i RS. Mi nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije", rekao je Vucic.

"Cilj Srbije u odnosu sa BiH je ocuvanje mira i stabilnosti. Za nas je važno da Srbi ne preduzmu ništa što bi znacilo urušavanje BiH", istakao je premijer.

"O licemerju medunarodne zajednice bolje da ne govorim, a imao bih mnogo da kažem. Srbija nije bila oduševljena referendumom o Danu RS, Srbi su bili proglašavani za remetilacki faktor, sankcije protiv Dodika, a danas kada se potežu mnogo teže stvari kažu 'cutite, smirite se', pa nismo mi deca da nas smirujete. Neka medunarodna zajednica pokaže da ima isti odnos i prema Srbima i prema drugima", rekao je Vucic.

"UVEK SU SRBI KRIVI"

"Medunarodna zajednica je uvek zabrinuta, a kada nije zabrinuta, onda su Srbi krivi. Moramo da znamo kolika je snaga i moc medunarodne zajednice i moramo da saslušamo i ono što nije uvek istinito. Samo nemoj od ovih iz sveta da cujem da smiruju sve strane, muka mi je i boli me glava od njihovih dvostrukih standarda", rekao je Vucic.

"Plašim se da su odnosi Srba i Bošnjaka veoma loši i posle svih prica o autoputevima, oni kažu 'ajmo još jednu tužbu za genocid, pošto prva nije uspela", naveo je predsednik Vlade Srbije.

Vucic je rekao da Srbija ne traži od Srba u RS da napuste institucije u Sarajevu, ali da i od Bošnjaka traži da zajednicki rad na miru i stabilnosti.

"Neka zaborave da nam prebacuju nekakav Aušvic. Mi smo sudili svojim zlocincima. Jednako želim najbolje i Srbima i Bošnjacima", rekao je Vucic.

Evo šta su rekli Dodik i Ivanic:

Dodik: Ugašeno svetlo što se BiH tice

U Beogradu su se sastali predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolic i Aleksandar Vucic s predsedavajucim Predsedništva BiH Mladenom Ivanicem i predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.

Tema sastanka bila je najavljeno podnošenje zahteva za reviziju presude Medunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Vucic i Nikolic su zajedno docekali Ivanica i Dodika, a potom su prošetali dvorištem vile "Mir", gde se održava sastanak.

Vucic je u ponedeljak najavio da ce o tome razgovarati sa predstavnicima vlasti i opozicije u RS i da je važno da se "sa svima trezveno razgovara i da se spusti lopta".

Podnošenje zahteva za reviziju presude najavio je bošnjacki clan Predsedištva BiH Bakir Izetbegovic, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski clan Predsedništva.

BiH pokrece reviziju presude protiv Srbije!

Srpski predstavnici u zajednickim institucijama BiH i lideri stranaka koje cine Savez za promene najavili su izlazak iz koalcije na nivou BiH ako bude podnet zahtev za reviziju i upozorili da ce Parlamentarna skupština BiH ostati bez parlamentarne vecine.

Predsedavajuci Predsedništva BiH Mladen Ivanic za 23. februar je zakazao sednicu Predsedništva BiH.

O reviziji presude iduce nedelje trebalo bi da raspravlja i Skupština RS.

Medunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid pocinjen u Srebrenici od strane snaga RS ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije ucinila sve što je bilo u njenoj moci da spreci genocid, a potom nije kaznila niti predala pocinioce Haškom tribunalu.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rodja

BiH je ohrabrena Vučićevim političkim stavom da u ime Srbije na funkciji premijera odbije podršku "proslave" dana državnosti Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu(!)? A po istom D. sporazumu BiH može da slavi dan državnosti(!)? To je veliki podsticaj za Bakira Izetbegovića da pokrene "reviziju tužbe" da se za Srebrenicu i BiH proglasi Srpski genocid - kako bi se frontalno krenulo na rušenje Republike Srpske, i stvaranje nove muslimanske države po modelu Kosova?

Ya

NATO jedva čeka..

keja

Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski se narod ne može obraniti ako bude rat ovdje. Nikoliću tako je govorio Dabo...

special image