Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.02.2017.
05:30
mondo.rs A

Ako se pitate gde da putujete ovog proleća, evo odgovora

Proleće je savršeno godišnje doba za putovanja, a evo top destinacija koje vam preporučujemo ovog proleća.

Reuters
Nikako nemojte zaobići "grad svetlosti"

Pariz

Prestonica Francuske jedna je od naposećenijih destinacija na svetu. Iako ne treba posebno nabrajati sve razloge zašto treba da posetite Pariz jer ih ima mnogo, izdvojićemo nekoliko.

"Grad svetlosti", kako ga često nazivaju, obiluje neverovatnim građevinama. Svakako najpoznatija je Ajfelova kula, koju ni u kom slučaju ne treba da propustite. Katedrala Notr Dam, sagrađena davne 1163. godine, važan je "svedok" istorije, a neizostavno je da posetite i Luvr, u kojem se, između ostalih umetničkih dela nalazi i čuvena Mona Liza.

Turisti takođe uživaju u obilasku Versaja, koji je nekada bio dom kraljevske porodice, a danas je jedna od najposećenijih atrakcija u Francuskoj.

Pored toga, Pariz je idealna destinacija za šoping, za uživanje u hrani i sjajnom vinu, a bez obzira na to koliko imate godina, poseta Diznilenda je uvek dobra ideja.

pixabay.com
Ko može odoleti čarima Barselone?

Barselona

Ovaj grad u Španiji je jedna od najposećenijih destinacija u Evropi i postoji mnoštvo razloga zašto je tako.

Barselona je inače "prestonica" modernizma, u kojoj možete da vidite mnoga zdanja koja je dizajnirao sjajni Antoni Gaudi, arhitekta i vizionar. Njegova čuvena dela su, između ostalog, Sagrada Familija i Park Guelj.

Jedan od glavnih razloga zašto baš sada treba da posetite Barselonu je što će za javnost prvi put biti otvorena "Kasa Visens" (Casa Vicens), Gaudijevo prvo veliko delo, izgrađeno davne 1888. godine.

Preporučujemo da, kada odete u Barselonu, obavezno posetite i Pueblo Espanjol ili Špansko selo, koje je zapravo "Španija u malom" i u njemu su predstavljeni svi španski regioni, njihovi zanati i znamenitosti. Za one koji vole umetnost, tu su i Pikasov muzej, Muzej savremene umetnosti u Barseloni…

One koji vole da probaju nešto novo kada je reč o hrani, oduševiće tapasi, a ako ipak volite "siguricu", znajte da je tamo dosta zastupljena mediteranska ishrana.

pixabay.com
Ne propustite neodoljivi Rim

Rim

Ovaj italijanski grad je toliko kulturno bogat, da ne znamo odakle bismo počeli. Najpre, reći ćemo vam da fontane kakve postoje u Rimu, nećete videti nigde više u svetu. Fontana Di Trevi koja se nalazi u Rimu je jedna od najpoznatijih na svetu, a s obzirom na to da su ranije pape pokušavale da "pobede" svoje prethodnike gradeći sve čudesnije fontane, one su "nikle" po celom gradu.

Mikelanđelo je verovatno jedan od najpoznatijih umetnika svih vremena, a mnoga njegova dela nalaze se upravo u ovom gradu Italije. Kada već govorimo o njemu, znajte da je čuveni umetnik učestvovao u izgradnji kupole Bazilike svetog Petra, a to je samo jedna od mnoštva crkvi koje možete da vidite u Rimu. U nekim crkvama nalaze se i Karavađove slike, neke su sagrađene na mestima antičkih rimskih građevina, a svaka za sebe je pravo arhitektonsko čudo.

O kulturnom i istorijskom bogatstvu Rima dovoljno govori i to što je ceo grad pod zaštitom UNESCO, a za to su zaslužne i ruševine Rimskog carstva, poput čuvenog Koloseuma.

Najbolje od svega je što dan u Rimu, gradu koji nazivaju i "živim muzejom", možete da provedete šetajući i razgledajući sve te znamenitosti, i to za džabe!

pixabay.com
Prelepa u svako doba godine: Moskva

Moskva

Osim što će vas Rusi dočekati toplom dobrodošlicom (ili možda čašicom Vodke), postoji mnogo mesta vrednih obilaska u Moskvi.

Na prvom mestu, vredno je obići Crveni trg, mesto koje razdvaja Kremlj od istorijske tgovačke četvrti Kitai-gorod. Crveni trg ne smatra se samo centralnim gradskim trgom, već i centrom cele zemlje.

Moskovski metro možda spada u red najskupljih na svetu, ali je takođe i najimpresivniji jer podzemni putevi kojima prolazi izgledaju gotovo kao muzej. Takođe, svaka stanica je dizajnirana drugačije, kako bi održala uspomenu na neku važnu istorijsku ličnost ili događaj.

Najbolje je da vam priču o metro stanicama ispriča neko od saputnika u metrou jer, ko bolje od Rusa zna njihovu istoriju? 

Iskoristite priliku da obiđete i neponovljivu Sandunovski banju. Reč je o kulturnoj i arhitektonskoj znamenitosti, izgrađenoj 1808. godine, a ime je dobila po osnivaču Sili Sandunovom, koji je inače bio glumac na dvoru Katarine II. Pored sjajnih bazena, u ovom zdanju se sada nalaze hotel i restorani, što ga čini idealnim mestom za turiste.

Za one koji vole dobar zalogaj, znajte da ćete pored sjajne ruske kuhinje, u Moskvi moći da probate i libanske, italijanske, marokanske specijalitete.

pixabay.com
Možda je ovo proleće pravo vreme za uzbudljivi London

London

Reč je o veoma uzbudljivom gradu, koji "čuva" neke od najpoznatijih turističkih destinacija. U Londonu ima toliko toga da se vidi i doživi, a predlažemo da počnete posetom čuvenom Londonskom teatru, za koji kažu da je najbolji na svetu. S obzirom na prestiž koji uživa, nemojte se iznenaditi ako na sceni ugledate poznate glumce. 

Ovaj britanski grad je "dom" nekih od najboljih galerija i muzeja na svetu, a u većinu je ulaz besplatan, što je svakako prednost. Posetite Britanski muzej, Muzej nacionalne istorije, Muzej nauka…

Postoji mnogo mesta samo duž reke Temze koje treba obići, ali ono što nikako ne bi trebalo da propustite je uživanje u panoramskom pogledu sa "Londonskog oka" - to je iskustvo koje ćete pamtiti celog života.

U Londonu možete da birate klopu - ako želite "fensi" uživanje, dostupni su vam restorani koji imaju "Mišlen" zvezdice, ali imate i gastropabove, tradicionalne britanske restorane, barove koji se nalaze na krovu zgrade, kao i one koji se nalaze uz reku...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online