Експерт: Какво оружје критичарима Трампа нуди црногорски специјални тужилац

Западним борцима против „руске експанзије на Балкану" злата вреде материјали црногорског специјалног тужилаштва и судског процеса о наводном неуспелом покушају државног удара на дан избора у овој земљи, пише експерт Георгиј Енгелгард на порталу Life.

Западним борцима против „руске екпанзије на Балкану материјали црногорског специјалног тужилаштва и судског процеса о наводном неуспелом покушају државног удара на дан избора у овој земљи злата вреде. Без обзира на њихову валидност они се савршено добро уклапају у фундамент захтева да се потисну и најмање форме руског присуства у региону, али и прошири ионако већ прилично активне експанзије НАТО-а, пише Георгиј Енгелгард, стручњак за Балкан из Института за славистику РАН.

А читавој ствари на значају даје „проблем Трампа“. Политички естаблишмент у САД потреса жестока борба за дефинисање курса новог председника. Тачније за осујећивање његових настојања да преиспита деценијама присутне приступе у спољној политици и поправи односе са Русијом. Само што су таква гледишта саветника за националну безбедност Мајкла Флина коштала функције. Озбиљним нападима лидера европских земаља изложени су чак и наговештаји нове линије америчког председника у погледу Русије, пише експерт.

У таквим условима црногорски специјални тужилац Миливоје Катнић критичарима Трампа у руке ставља моћно оружје, аргументе о „тероризму и дестабилизирајућој улози" Москве. Апсолутно није случајно што је крајем децембра прошле година на један од догађаја током посете Сергеја Лаврова Београду доведен Немања Ристић, осумњичен за умешаност у наводни пуч у Црној Гори, да би сада британски медији били пуни тих фотографија, наводи Енгелгард.

Покушај дискредитовања руске дипломатије има амбицију да блокира сваку могућност Трампових пријатељских гестова према Русији и контаке са Москвом.

У тексту под називом „Телевизијски пуч. „Државни удар“ у Црној Гори и „руски траг“, објављеном на порталу Life Енгелгард подсећа да је црногорско специјално државно тужилаштво изнело на рачун Русије оптужбе које су синхрoнизовано крнули да шире британски медији. 

Текстови Russia Beyond су слободни за преузимање. Бићемо вам захвални ако их будете објављивали са линком који води на оригинални текст, односно на нашу страницу. Хвала!

Наш сајт користи „колачиће“ („cookies“). Притисните овде да сазнате више о томе.

Прихватити коришћење „колачића“