Restitucijom u Novom Sadu vlasnicima vraćeno 425 objekata

Od ukupno 5.653 vraćenih poslovnih prostora, zgrada kao celina i stanova u postupku restitucije, više od 1.000 je u Vojvodini, pokazuju podaci Agencije za restituciju.
Najviše vraćenih objekata je u Novom Sadu – 425, zatim u Pančevu – 120, pa u Subotici 116. U Zrenjaninu je postupkom restitucije vraćeno 80, Somboru 58, Kikindi 41, Sremskoj Mitrovici 35, Rumi 32, Vršcu 27, Senti 20, Srbobranu 16, Kanjiži 15, a u Šidu 11. 
 
Manje od deset poslovnih prostora, zgrada ili stanova vraćeno je u ostalim vojvođanskim opštinama. Tako je u Kovačici, Adi i Kuli vraćeno po devet objekata, u Bačkoj Topoli osam, Inđiji i Bečeju po sedam, Sremskim Karlovcima pet, u Kovinu, Vrbasu, Žablju i Bačkom Petrovcu po četiri, a u Apatinu, Petrovaradinu i Staroj Pazovi po tri. U Alibunaru su vraćena dva poslovna prostora i zgrade, koliko i u Temerinu i Novom Bečeju, piše "Dnevnik".
 
Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da je gotovo 10.000 hektara zemljišta prošle godine vraćeno restitucijom starim vlasnicima, ističući da bi Predlog izmena i dopuna zakona, koji je sačinjen još u oktobru prošle godine, ubrazao taj proces.
 
"Trenutno, restitucija je ograničena sadašnjim zakonom, na primer, kada na području jedne katastarske opštine nema više slobodnog zemljišta, zakon ne dozvoljava da se poljoprivredno zemljište koje pripada drugom naselju, vrati bivšem vlasniku", objasnio je Sekulić, dodajući da postoji dovoljno zemljišta u javnoj svojini, tako da to ne bi ni bio veliki udarac za javni budžet.
 
Koliko je građana tužilo Agenciju za restituciju i Ministarstvo finansija zbog potraživanja oduzete imovine, možete pročitati u našem tekstu OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti