Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.02.2017.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Vojska Srbije između želja i mogućnosti (2): "Starci" u uniformama

Vojni sindikat Srbije prvi je upozorio na realnu opasnost "odliva kadrova" iz Vojske, nezadovoljnih malim platama i neperspektivnošću. Prema njihovim podacima u prva dva meseca 2016. VS je napustilo 152 vojnika po ugovoru, dok je 2015. samo iz kopnene vojske otišlo 660 "ugovoraca".

A. Čukić
VS se odrekla iskusnih profesionalaca masovnim penzionisanjem

Predsednik ovog sindikata Novica Antić ističe da je žalosno što je Ministarstvo odbrane svojim potezima dovelo do toga da gubitak kadra u miru bude daleko veći od gubitka koji bi Vojska Srbije imala u nekoliko godina ratovanja.

Aleksandar Radić naglašava da se "neobjašnjivim rezovima", odnosno masovnim penzionisanjem, učinjenim pre desetak godina, Vojska odrekla iskusnih profesionalaca koji nisu uspeli da prenesu svoje iskustvo mlađima. Radić upozorava da će najkritičnije biti 2020. godine.

V. Sekulić
Nezadovoljstvo malim platama: Novica Antić

- Kadar koji sada Vojska ima je, koliko god to zvučalo paradoksalno, prestario, a popuna novim generacijama nije bila dovoljna. To se najviše oseća u slučaju specifičnih vojnih zanimanja. Recimo, potpuno je deprimirajuća situacija kad se gleda situacija u pilotskom pozivu ili kad govorimo o podoficirima. Generacije koje su sada nosioci posla su premašile četrdeset godina starosti, a ljudi koji su dolazili jednostavno nisu osposobljeni da ih zamene, zato što, kad je reč o pilotima, nisu imali dovoljan broj letačkih sati i slično... Ne bih da zvučim defitistički, ali pravu kulminaciju krize u Vojsci Srbije treba očekivati oko 2020. godine, kada će sadašnji "nosioci poslova" otići u penziju - naglašava Radić.

Rat saopštenjima

Ministarstvo odbrane i Vojni sindikat već mesecima su na "ratnoj nozi", a svaka strana označava "onu drugu" da je glavni uzročnik problema i da ne želi dijalog. Poslednjih meseci na delu je i međusobni "rat saopštenjima", u kojima svaka od strana reaguje na obraćanje onih drugih. Tako i jedno od poslednjih saopštenja Vojnog sindikata počinje na sledeći način:
"Povodom današnjeg saopštenja Ministarstva odbrane, Vojni sindikat Srbije obaveštava javnost da se slaže sa konstatacijom da probleme treba rešavati u socijalnom dijalogu...".

Miting i kontra-miting

Prošlog vikenda Srbija je doživela ne samo da predstavnici Vojnog sindikata najave "radikalizaciju" protesta, ma šta to značilo, nego i da se nedaleko od njihovog skupa održava i "kontra-miting". Naime, Vojni sindikat je protestovao pred Vladom Srbije, a Savet boračkih organizacija Srbije na manje od 100 metara dalje.

Sutra - Vojska Srbije između želja i mogućnosti (3): Virtuelna trka u naoružavanju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online