Suspendovan stadion na Banjici: Minimum meč bez publike

N.Iljukić

20. 02. 2017. u 17:09

Super liga Srbije suspendovala je danas stadion Fudbalskog kluba Rad zbog nedoličnog ponašanja navijača tog kluba na utakmici 22. kola protiv Partizan

Суспендован стадион на Бањици: Минимум меч без публике

Stadion Banjica

FUDBALSKI Klub Rad će skupo da plati rasistički ispad svojih navijača na nedeljnoj utakmici protiv Partizana! Prema saznanjima "Novosti", klubu sa Banjice ne gine drakonska novčana kazna, a zbog vređanja na rasističkoj osnovi, za koje je u UEFA i FIFA nulta tolerancija, kapije stadiona u Beogradu će biti zatvorene najmanje na jednom meču. Iako mnogi tvrde da bi kazna trebalo da bude znatno duža...

Ipak, pre svih je reagovala Zajednica klubova superlige i njen direktor Vladimir Bulatović koji su juče suspendovali stadion Rada do okončanja disciplinskog postupka pred disciplinskom komisijom FSS.


- Suspenzija podrazumeva zabranu odigravanja utakmica Superlige Srbije na stadionu FK Rad do konačne odluke. Istovremeno je podneta disciplinska prijava Disciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije protiv FK Rad i svih pojedinaca koji su učestvovali u ovom incidentu - piše u saopštenju Superlige

U nedelju, bukvalno je, na svojoj boji kože mržnju osetio i Partizanov Brazilac Everton Luiz koji je bio meta navijača Rada. Oni su ga tokom drugog poluvremena utakmice, koju su crno-beli teško rešili u svoju korist (1:0), vređali oponašanjem majmunskih krika i skandiranjem: "banana, banana..."

Brazilac je odreagovao pokazivanjem srednjeg prsta i ljubljenjem Partizanovog grba na dresu, odmah ispod tribine najekstremnijih radovaca, odavno poznatih po sličnim incidentima. Gužvu su dodatno posle meča napravili igrači Rada koji su nasrnuli na Evertona.

Sada se čeka odluka Disciplinske komisije FSS, a ono što bode oči je činjenica da u disciplinskom pravilniku ne postoji član koji se konkretno odnosi na incidente u kojima se na rasnoj osnovi vređaju fudbaleri na stadionima u Srbiji.

Boljka, za koju se pretpostavljalo da je iščezla pre nekoliko godina iz našeg sporta, vratila se tako na premijeri nastavka Superlige pred 2.000 svedoka na stadionu "Kralj Petar Prvi" i pred milionima ispred televizora. Pitanje je sada samo kako će biti kažnjeni učesnici incidenta koji je juče bio tema i pojedinih svetskih medija koji podsećaju da rasizam pokazuje svoje zube, osim u Poljskoj, Holandiji, Hrvatskoj, još i u Srbiji!

Prema lošem i starom običaju ovaj i slični slučajevi biće rešeni možda tek za dve nedelje, pošto se prvo zatraži izveštaj delegata utakmice Rad - Partizan Velibora Novovića, pa dodatne izjave aktera rasističkog incidenta, u ovom slučaju predstavnika Rada i Evertona Luiza. Tek tada Disciplinska komisija doneće konačne odluke, ali treba očekivati da će Rad platiti kaznu od nekoliko stotina hiljada dinara i da će možda već u 24. kolu 4. marta dočekati Javor pred praznim tribinama svog stadiona.

Do tada ostaje da se odgovori na mnoga pitanja, možda i na ono: otkud da u 21. veku navijači kluba sa Banjice pozivaju na rasizam kada je pre 75 godina samo dva kilometra od njihovog stadiona bio jedan od najozloglašenijih nacističkih logora u Drugom svetskom ratu?

ŠTA KAŽE STATUT?

RASISTIČKO vređanje na fudbalskim stadionima zasada je regulisano samo u Članu 4. Statuta FSS u kojem se u delu pod naslovom "Neutralnost i diskriminacija" doslovce kaže:

- Diskriminacija bilo koje vrste, uključujući govor mržnje protiv neke zemlje, privatnog lica ili grupe ljudi po etničkoj, rasnoj, polnoj, jezičkoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi je strogo zabranjena i kažnjava se odgovarajućom disciplinskom kaznom.


ISTORIJA INCIDENATA

2006. godina: navijači Borca u Čačku vređali svog igrača Majka Tamvanjeru, sa kapuljačama "kju klus klana" na glavama

2008. godina: navijači Borca pretukli svog igrača iz Gane Solomona Opokua

2012. godina: na kraju meča mladih Srbija - Engleska u Kruševcu navijači vređali tamnoputog Denija Rouza

2015. godina: navijači Borca vređali fudbalera Voždovca Obijoru Oditu majmunskim kricima sa tribina.

Bilo je još mnogo rasističkih ispada, pa čak i onih kada navijači domaćeg tima obožavaju tamnopute igrače i dive im se, dok istovremeno goste vređaju zbog boje kože?!



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hm

21.02.2017. 17:31

Fino piše u Statutu, pa se postavlja pitanje - Kada če FK Partizan i njihov stadion biti kažnjeni po toj osnovi, jer vređaju koga stignu i to horski?