Matis: Nismo u Iraku da otimamo naftu

Američki ministar odbrane Džim Matis izjavio je na putu ka Bagdadu da SAD ne nameravaju da otimaju iračku naftu, distancirajući se od komentara predsednika Donalda Trampa koji su uznemirili iračke lidere.

"Mislim da smo svi mi ovde u sobi, svi mi u Americi generalno plaćali naš gas i naftu sve vreme i siguran sam da ćemo to da nastavimo da radimo u budućnosti. Nismo u Iraku da bismo oteli bilo čiju naftu", rekao je Matis novinarima koji su putovali s njim.

Matis je u nenajavljenu posetu Iraku doputovao dan posle početka operacije za oslobođenje zapadnog dela Mosula od Islamske države i u vreme kada Pentagon razmatra načine da pojača borbu protiv islamističkih ekstremista u Iraku i Siriji.

Ti napori bi mogli da budu ugroženi izjavom Trampa da je trebalo da SAD uzmu naftu posle svrgavanja Sadama Huseina, kao i stavljanjem Iraka na listu zemalja čijim je građanima hteo privremeno da zabrani ulazak u SAD.

Tramp je, obraćajući se pripadnicima Centralne obaveštajne agencije prošlog meseca, rekao da "pobedniku pripada plen", obrazloživši to prvo ekonomskim razlozima, da bi zatim dodao da je to deo borbe protiv Islamske države, koja se finansira prodajom nafte.

"Trebalo je da zadržimo naftu. Ali dobro, možda ćete imati drugu šansu", rekao je Tramp.

Irački premijer Hajder el Abadi je zbog toga bio pod pritiskom poslanika da smanji saradnju sa Vašingtonom.

Upitan o tenzijama koje su nastale posle takvih poteza američke administracije, Matis je rekao da je uveravan da zabrana ulaska u SAD neće uticati na Iračane koji se bore sa američkim vojnicima.

"Američke trupe ostaju u Iraku"

Matis je izrazio nadu da će američke trupe ostati i boriti se još neko vreme protiv Islamske države u Iraku, uprkos trzavicima između dve zemlje.

Naglasio je da su SAD spremne da odgovore na svaki zahtev iračke vojske za pomoć u borbi za oslobađanje Mosula i pokretanju velike ofanzive na poslednje veliko uporište Islamske države u sirijskom gradu Raki.

"Verujem da će ova borba trajati neko vreme i da ćemo stajati jedni uz druge", istakao je Matis.

Američki ministar odbrane naveo je da ne veruje da će vlasti u Iraku zatražiti od američkih trupa da odmah posle osvajanja Mosula napuste njihovu zemlju.

Prema njegovim rečima, to je kompleksna borba i Iraku je potrebna podrška međunarodne koalicije okupljene oko SAD, čak i posle osvajanja Mosula.

U Iraku ima više od 5.100 američkih vojnika. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво