20. februar  2017. 08.57  | Izvor: Tanjug

Kijev: U sukobima sa policijom povređeno 10 osoba

KIJEV -

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu povređeno je 10 osoba, od kojih jedna ima ozbiljniju povredu glave, izjavio je portparol ukrajinskog Crvenog krsta za gradsku televiziju, prenosi Tas s.

U sukobima u nedelju je uhapšeno pet osoba, a mediji navode da je među njima lider organizacije "Ukrajinski nacionalisti" Nikolaj Kokinovski, koja je zabranjena u Rusiji.

Tas je, u međuvremenu, objavio da su oni pušteni.

Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon blizu Narodne banke i zgrade predsedništva, ali su se kasnije vratili na Trg nezavisnosti - Majdan.

Protest je počeo u popodnevnim satima, kada se hiljade ljudi okupilo na trgu Majdan kako bi odalo počast ubijenima u raciji pre tri godine.

Među onima koji su bili na Majdanu bili su i aktivisti paravojnih grupa koje su organizovale blokadu zaliha uglja iz Donbasa 25. januara.

Demonstranti su u jednom trenutku marširali do zgrade predsedništva tražeći od vlasti da podrži blokadu Donbasa, a planirali su da postave šatore i provodu noć na tom mestu.

Tas s navodi i da se situacija u međuvremenu smirila, a da mirne proteste nadgledaju policija i nacionalna garda.

Šef policije Kijeva Jurij Zozulija izjavio je da je ono što se dogodilo u Kijevu "puka provokacija", kao i da sukoba nije bilo već se radilo o predstavi.

AP prenosi da su učesnici protesta nosili maskirna odela i fantomke i da su pokušali da podignu šator ispred zgrade predsedništva, kao znak podrške nacionalistima koji su blokirali isporuke uglja iz delova istočne Ukrajine koju drže proruske snage, što je dovelo do nestanka struje u delovima Ukrajine.

U sukobima koji u Ukrajini traju od aprila 2014. godine ubijeno je više od 9.800 osoba.

Broj komentara: 1

gerila  20. 02. 2017. | 10:23
U Kijevu ponovo "majdan".Ovoga pita su glavni organizatori prvog majdana na vlasti,a pesadija,ratnici,ponovo u ulozi demonstranata.EU i SAD nisu se ovoga puta oglasili sa molbom,u vidu pretnje,Porosenku,za suzdrzanost plicije,da se prema mirnim demonstrantima ne koristi sila.Isti su to demonstranti samo je vlast druga.Na zalost demonstracije nisu inspirisane losim stanjem u drzavi,poskupljenjima,padom zivotnog standarda.Na primer,penzionerka sa primanjima od 1400 grivni ima racun za komunalije 8000 grivni.Elektricna energija 60%,grejanje i topla voda 90%,prirodni gas 40% skuplji nego u periodu do majdana i predsednika Janukovica i premijera Azarova.Demonstracije su bile ocekivane danas,ali su veterani ATO jucer izasli i blokirali put do predsednicke administracije.