Drecun: Veliki korak unazad za region

Najava zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije za genocid od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića jeste veliki korak unazad za ceo region, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Ovo je veliki korak unazad za ceo region i uopšte za evropsku perspektivu i napredak regiona. Jer svi hoće da žive u miru i bolje", rekao je Drecun gostujući na RTS-u.

On ističe da poruke koje šalje Izetbegović "truju mlade generacije" i da se "tenzija namerno prenosi na ceo region".

Drecun je upozorio da bi mogla da nastane situacija u kojoj bi "mladi ponovo mogli da uzmu puške i zasednu u rovove" i da je pravo pitanje da li Izetbegović ima podršku spolja, jer bi onda "ispalo da nekome spolja odgovara da se dugoročno ovde stalno drži tenzija i predratno stanje i da se priprema novi rat u BiH".

On je naglasio da Izetbegović sledi kontinuitet politike koju je vodio njegov otac, po Islamskoj deklaraciji, u kojoj nije bilo mesta za Srbe.

"Izetbegović godinama nastoji da urušava Republiku Srpsku i da joj oduzima nadležnosti", rekao je Drecun.

Prema oceni Drecuna, ponašanje Izetbegovića ne vodi regionalnoj stabilizaciji i dobrosusedskoj politici.

"Naprotiv, izgleda da njemu treba incidentna situacija kao što je ova, pokušava da uruši RS, a onda da realizuje svoje zamisli. Nije se oslobodio veliko-bošnjačkih ideja", kazao je Drecun.

Prema rečima Drecuna, to postaje jedan od ključnih činilaca destabilizacije celog regiona.

On je rekao da nema novih činjenica povodom tužbe BiH za genocid i da ni prethodne ne mogu da potvrde ono što Izetbegović pokušava da nametne.

"Zašto niko ne potegne priču o planiranom genocidu nad Srbima u Sarajevu, gde je neselektivno ubijeno mnogo više ljudi nego u Srebrenici, ubijani su i žene i deca, bilo je stotinak i više logora. Zaboravili smo tu priču", naglasio je Drecun.

Dokumentovano je poimenice između 6.000 i 7.000 na najbrutalniji način ubijenih Srba u Sarajevu, rekao je Drecun, navodeći da je to "najveće etničko čišćenje i pravi genocidni plan".

"Izetbegović preti nepostojećim genocidom želeći da destabilizuje Srbiju i region i odnose Srba i Bošnjaka", naveo je Drecun.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво