Ovekovečiće tobdžiju Raku LJutovca, čoveka koji je prvi u svetu oborio avion

Sofija BABOVIĆ

19. 02. 2017. u 13:30

Student režije David Jovanović (20) iz Trstenika snimiće film o redovu koji je prvi u svetu oborio avion. Drama se odigrala 1915. kada je neprijateljski aeroplan pogodio sa Metinog brda

Овековечиће тобџију Раку Љутовца, човека који је први у свету оборио авион

Sa snimanja pilot-scene

- RADOJE Raka Ljutovac (1887-1968), iz sela Poljne kod Trstenika, prvi je čovek na svetu koji je topom oborio avion, a student režije David Jovanović (20) iz obližnjeg trsteničkog sela Riljce biće, sva je prilika, prvi koji će i snimiti film u kome će glavni junak biti ovaj neustrašivi redov. Mladi režiser, opčinjen dramom koja se odigrala 30. septembra 1915. godine, kada je neverovatni Ljutovac oborio komandni "ferman" ciljajući sa Metinog brda kod Kragujevca, planira da snimi dugometražno ostvarenje o Prvom svetskom ratu u kom bi Raka bio centralni lik.

Prvi, "mali", korak već je načinjen. Na konkursu "Telenora" i produkcije "Vajs", daroviti Trsteničanin je sa pilot-scenom "Raka", koja publiku upoznaje sa herojskim činom Radoja Ljutovca, bio je jedan od pobednika i tako je njegovo ostvarenje od nekoliko minuta prikazano na Prvoj srpskoj televiziji.

Jovanović nam otkriva kako je "Raka" dospeo do publike.

- Tema konkursa bila je "Moj savršen dan" i upravo sam ga osmislio tako što ću snimati tokom tog dana pilot-scenu "Raka", a nakon priprema i više od 250 kilometara traženja lokacije, 8. oktobra 2016. godine smo našli idealno mesto na terenu za paraglajding, na Košutnjaku - kaže nam David, o kome je, kao i o drugim pobednicima konkursa, snimljen dokumentarac.

* Filmski heroj Raka

U "Raki" igraju glumci Miloš Vaukin, Peđa Damnjanović, Vuk Saletović, Dragan Sekučić i Dušan Erić. Za svega nekoliko minuta predstavljena je grupa srpskih tobdžija koja je dobila naređenje da ne napada. Odlučuju se da igraju karte sve dok neprijatelj ne krene sa bombardovanjem. Ljutovac je prišao topu i opalio. Zvukom aviona koji pada se i završava scena... David veruje da to neće biti i jedina koju će snimiti o Raki Ljutovcu i Velikom ratu.

* Radoje Raka Ljutovac


JUNAK POMAGAO DECI

POSLE herojskog obaranja aviona, Radoje Ljutovac je bio unapređen u kaplara, a kasnije na Solunskom frontu i u narednika. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom, medaljama Albanska spomenica i Spomenica rata. Odmah po ratu otvorio je trgovinsku radnju u Trsteniku, gde je danas zgrada suda. Živeo je složno sa rođenom braćom Mirčom i Živadinom, čiji potomci čuvaju Rakino ime u Poljni i danas. Kako nije imao rođenu, Ljutovac je, inače, pomagao tuđu decu. Iškolovao je na desetine mališana u trsteničkom kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ђура Змај

19.02.2017. 16:50

"E, Nema više takvih tobdžija, a i da ima šta će nam, sad se avioni koriste za snimanje spotova.!?"

Један

19.02.2017. 17:13

У Великом рату није било ХЕРОЈА, било је само ЈУНАКА: