PODRŠKA PORODICAMA SA DECOM: Novi zakon uvodi 13. dečji dodatak za srednjoškolce

To znači da bi umesto dosadašnjih oko 30.000, srednjoškolci dobijali ratu više, odnosno nešto više od 32.570 dinara za godinu dana

  • 3

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, na čije će se usvajanje čekatu do jeseni, omogućio bi srednjoškolcima 13. dečji dodatak, a nekim kategorijama i uvećane čekove.

NOVINE ZA RODITELJE OD NOVE GODINE: Ukida se povraćaj PDV za bebe, ali povećava roditeljski dodatak

KAKO IH NIJE SRAMOTA? Bogati dobijaju dečiji dodatak, za siromašne nema para!

Naime, prema trenutnim podacima Ministarstva rada, broj učenika srednjih škola koji primaju novac je 63.715. To znači da bi umesto dosadašnjih oko 30.000, srednjoškolci dobijali ratu više, odnosno nešto više od 32.570 dinara za godinu dana. Preciznije, redovan mesečni iznos dečjeg dodatka je 2.675 dinara, dok bi uvećani bio 3.477.

Uvećane čekove za 50 odsto dobila bi, pre svih, deca sa invaliditetom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Budžetom je odobreno dovoljno novca, tako da nijedno socijalno davanje neće biti ukinuto, a neka od njih biće i značajno uvećana. Krug korisnika kojima je pomoć zaista potrebna biće sve širi - kažu u Ministarstvu rada za "Novosti".

Za ostvarivanje prava na dečji dodatak i dalje je bitno da roditelj ili staratelj neposredno brine o četvoro dece, da je srpski državljanin i da u Srbiji ima mesto prebivališta. Cenzus, odnosno prihodi svih članova porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu podnosioca molbe u poslednja tri meseca, za decembar 2016. godine iznosi 8.020 dinara prihoda po članu domaćinstva, odnosno 9.623 za uvećan iznos dodatka.

Još jedna od novina ministarstva je to što planiraju da prošire pravo na porodiljsku nadoknadu i na one dame koje su na bilo koji način uplaćivale doprinose.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA