JEDINSTVENA KOLEKCIJA: Čuvar 1.000 zaboravljenih časovnika!

Sajdžija vredno radio

JEDINSTVENA KOLEKCIJA: Čuvar 1.000 zaboravljenih časovnika!

Srbija -

Majstor Aleksandar Marton za više od pola veka rada uskladištio časovnike koje su mu građani doneli na popravku, ali po njih nikad nisu došli

Subotica je nekad bila grad starih zanata, a danas rade još samo tri majstora za popravku satova. Najstariji sajdžijski zanat ima Aleksandar Marton, koji je svoje umeće izučio u subotičkom „Aurometalu“ krajem šezdesetih godina prošlog veka, a sada važi za sajdžijsku legendu.Neobično je što danas ima u radnji kolekciju od 1.000 zaboravljenih satova koje čuva, kaže, kao da su njegovi.- Pre tri godine u toj kolekciji zaboravljenih časovnika bilo ih je skoro dve hiljade. Zaboravnih mušterija je sve više, pa se na policama još uvek nalazi oko hiljadu satova, popravljenih, sa obeleženim imenom, koji čekaju na svoje vlasnike. Najstariji u toj kolekciji je ruski „start“ iz 1967. godine - kaže Marton i dodaje da svaki sat ima zanimljivu biografiju.- Po zakonu, posle godinu dana već nema odgovornosti što se tiče čuvanja. A na policama je jedan koji sam popravio još 1967. godine. Strpljivo čekam vlasnika, sat radi. Zvao me je čovek koji je pre 15 godina doneo na popravku svoju „doksu“, nije verovao da je još uvek u radnji. Došao je po svoj stari sat, sortiran u kutijama sa vrednim ili jeftinim časovnicima - priča Marton.

Ovaj majstor podjednako je poznat po svojoj preciznosti, ali i čovekoljublju. Jedinstveni časovničar ljubazno primi sve zaboravne, ne meri vreme niti naplaćuje „ležarinu“ robe, neki kažu da je bolji od zalagaoničara. Naplati samo svoj rad. Nekad je imao i po 650 popravki godišnje, a sada samo nekoliko, jer mnogi traže samo novu bateriju.- Mlade ne zanima ovaj zanat, pa radim više od četiri decenije, iako sam u penziji. Danas je jeftinije na pijaci kupiti sat. Ipak, neki ljudi vole uspomene. Jedna starija gospođa donela je sat i nikad nije došla. Posle 20 godina došao je njen unuk. Baka je umrla u Americi, a on je našao potvrdu Martonove radnje o predatom satu. Kad je došao u Suboticu, posetio je radnju i bio veoma iznenađen kada je dobio bakin sat - priseća se sajdžija.Marton je bio šegrt poznatog sajdžije i zlatara Ivana Kuraića, a Subotičani ga znaju kao najpouzdanijeg. Poverenje im uliva i što je njegova zanatska radnja već 30 godina na istom mestu, u centru grada. Ali ključ poverenja Marton je stekao kod svojih mušterija jer se nije desilo da se zagubi njihov sat, čak i ako godinama zaboravljaju da dođu po njega.

Mušterije kandidujuMARTONA ZA PREDSEDNIKAZa gospodina Martona Subotičani kažu da je precizan kao „doksa“. Posle njegove popravke, kažu, sat radi tačno, kao nov. A kada su neki Subotičani čuli da je jednoj mušteriji vratio ispravan sat, po koji je čovek zaboravio da dođe dve decenije, pričali su da bi Marton bio najodgovorniji kandidat za predsednika. Ako ne države, onda Subotice.- Tako urednu evidenciju o zaboravljenim satovima i vlasnicima ima samo Marton - kažu mušterije.

Nada Harminc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track