Keš kredit najbolji i za auto

D. I. KRASIĆ

17. 02. 2017. u 15:01

Gotovinske pozajmice u većini domaćih banaka povoljnije od sličnih namenskih potrošačkih zajmova. U poređenju sa 2015. godinom gotovinski krediti skoro upola jeftiniji. Potrošački zamiru

Кеш кредит најбољи и за ауто

KAMATNE stope na gotovinske kredite gotovo su upola niže u odnosu na 2015. godinu, pa banke beleže značajan porast interesovanja građana za ovu vrstu zajma. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, trenutno, na ime keš kredita, dugujemo ukupno 262 milijarde dinara. Potrošački zajmovi, pak, beleže pad i trenutno su na nivou od 22,8 milijardi dinara. Iako je ranije bilo pravilo da je upravo gotovina najskuplja, u većini banaka sada je jeftinije pozajmiti keš za kupovinu automobila, nego podići auto-kredit.

- Najveća tražnja je za gotovinskim i kreditima za refinansiranje i interesovanje za ovaj tip kredita konstantno raste - kaže za "Novosti" Vlastimir Vuković, član Izvršnog odbora NLB banke. - U NLB banci samo u januaru ove godine je odobreno gotovinskih kredita gotovo dvostruko više nego u istom mesecu 2016. godine.

Prednost gotovinskih u odnosu na namenske kredite je, prema rečima Vukovića, sa jedne strane u fleksibilnosti - jednim kreditom možete dobiti sredstva za više namena: za kupovinu bele tehnike i, na primer, za školarinu za dete ili ogrev za zimu, a sa druge u brzini odobravanja i jednostavnosti procedure, posebno ako se za kredit prijavite putem interneta.

- Dok vam je kod gotovinskog kredita potrebna samo osnovna dokumentacija, za odobrenje namenskog kredita je neophodno da obezbedite profakturu od trgovca, dostavite je banci, a robu ili uslugu možete da preuzmete tek nakon plasiranja kredita - navodi Vuković. - Pored toga, za plaćanje robe i usluga, klijentima su na raspolaganju i druge mogućnosti odloženog plaćanja, kao što su kreditne kartice i čekovi. Sve su to razlozi što tražnja za gotovinskim kreditima raste, dok zahteva za potrošačke kredite gotovo i da nema.

U Inteza banci ističu da su kod njih kamatne stope na auto kredite niže u odnosu na gotovinske pre svega zbog toga što se ovi krediti većinom odobravaju indeksirani u evrima, uz učešće od minimum 30 odsto, dok se gotovinski krediti odobravaju u dinarima.

- Potražnja za gotovinskim kreditima kontinuirano raste, pa je u 2016. godini banka plasirala više od 250 miliona evra gotovinskih kredita. U poređenju sa godinom pre rast je veći od 60 odsto - ističu u Inteza banci. - Kada su u pitanju zajmovi za kupovinu bele tehnike, nameštaja i slično, klijenti Banke Inteza se uglavnom opredeljuju za gotovinske kredite.

U Kredi agrikol banci ističu da je najpovoljnija ponuda za kupovinu novih vozila, auto-kredit bez kamate.

- Najveći deo auto kredita Kredi agrikol banke, koja je tržišni lider u ovom segmentu, predstavljaju baš beskamatni krediti za kupovinu novih vozila koje banka nudi u saradnji sa partnerima: proizvođačima i dilerima automobila - ističu u Kredi agrikol banci.

Za kupovinu polovnih vozila, pak, najčešće se koriste gotovinski krediti zbog prednosti u pregovorima i kupovini koje gotov novac omogućava. Ova banka lane je zabeležila rast tražnje za dinarske gotovinske zajmove od 30 odsto.


BESKAMATNO KOD PARTNERA

BANKE kroz posebnu saradnju sa raznim proizvođačima i trgovcima, za određenu robu, nude i beskamatne kredite. Tako NLB banka i "Gorenje" imaju zajednički program gde klijenti bez kamate i troškova obrade dobijaju zajam na samom prodajnom mestu.

Kredi agrikol svojim klijentima nudi zajmove bez kamate za kupovinu robe kod određenih firmi iz oblasti energetske efikasnosti (izolacija, PVC stolarija, grejanje i hlađenje prostorija, sistemi solarnog napajanja), zdravstva (matične ćelije, stomatologija), turizma, prodaje nameštaja...

Klijenti Banke Inteza mogu kreditnim karticama, bez kamate, da pazare na 12 rata robu na više od 6.000 prodajnih mesta u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vjerolom Dugoprstic

17.02.2017. 18:52

Kad čujem reč kredit ospem se ceo. Kad sam podizao svoj ni na kraj pameti mi nije bilo da će banka biti Musa a ja jarac. Iskreno najteze mi padaju njihove reklame. Znam da ljudi, bas kao i ja, ulaze i stradaju...

Poznavalac

18.02.2017. 01:09

PREVARA U KLASICNOM SMISLU! To su price za malu decu, ja sam u poslednjih 10 godina uvek bio u nekom kreditu i UVEK sam morao da platim nesto sto su mi usput izmislili nakon potpisivanja ugovora!! Uslove ne mozes ni da procitas, razmotris dan dva pre potpisivanja nego TEK NAKON POTPISIVANJA, sto je situcacija SVRSENOG CINA. A kad procitas tek ces da se iznenadis! BANKE SU LEGALNI KRIMINALCI I REKETASI I SAMO AKO IH TAKO SHVATITE BOLJE CETE DA SAGLEDATE ZADUZIVANJE KOD BANKE. NIKAD NISTE U PRAVU