Agencija tvrdi: Bor izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka

16. 02. 2017. u 19:15

Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović tvrdi je da je Bor, od crne ekološke tačke postao područje u kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti

Агенција тврди: Бор избрисан са мапе црних еколошких тачака
Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović izjavio je danas da je Bor, od nekadašnje crne ekološke tačke zbog Rudarsko-topioničarskog basena, postao područje u kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti.

Popović je naveo da je pri razmeni podataka sa evropskom Agencijom za zaštitu životne sredine u Kopenhagenu 2006. godine, ustanovljeno da su na mernom mestu u centru Bora izmerene najviše koncetracije sumpordioksida u Evropi.

"Od takvog crnog slučaja, Bor danas možemo proglasiti lepoticom dana, odnosno zvezdom ekološkog poboljšanja stanja u Srbiji", rekao je Popović posle obilaska merne stanice koja meri stepen zagađenja u centru grada.

Po njegovim rečima, godišnja koncetracija sumpor-dioksida u Boru u 2016. godini bila je ispod granične vrednosti, što se nije desilo od 1976. godine, od kada se raspolaže podacima koje je prikupljao Institut za rudarstvo i metalurgiju.

Popović je dodao da je Bor po kvalitetu vazduha uvek bio u 3. kategoriji zagađenih gradova, dok je sada u prvoj kategoriji, čime je izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka Srbije.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski kazao je da je na ime odštete od zagađenja, meštanima okolnih sela tokom 2014. i 2015. godine isplaćeno blizu 100 miliona dinara.

"U 2016. godini RTB nije dobio nijednu tužbu zbog zagađenja, i sada se ovde živi kao 1903. godine, pre pokretanja rudnika", ocenio je Spaskovski.

On je dodao da se RTB obavezao da će finansijski i logistički pomoći Agenciju za zaštitu životne sredine kako bi se održavala skupa oprema i na drugim mernim stanicama u Boru.

U Boru je u novembru 2010. godine izmerena akcidentna situacija u kojoj je u vazduhu bilo 31.800 mikroograma sumpordioksida po metru kubnom, dok je sada sadržaj tog gasa nastalog u procesu proizvodnje bakra ispod 60 mikrograma, odnosno u propisanim granicama.

Nova topionica bakra RTB Bor, izgrađena po ekološkim standardima, puštena je u rad 2015. godine, a cena rekonstrukcije i izgradnje dela novog postrojenja iznosila je 257 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

H2SO4

16.02.2017. 19:59

Bor ne može izgubi status crne ekološke tačke, budući da se zagađenje ne odnosi samo na kvalitet vazduha. To zna svaki ekolog.U zemljištu kojim protiče Borska reka trajno je izvršeno deponovanje olovnih jedinjenja i teških metala. Podzemni izvori vode su neupotrebljivi u radijusu od nekoliko desetina kilometara. Bunar ne vredi ni kopati! Poznata je anegdota i da žene Bora svojevremeno nisu mogle da nose najlon čarape. Vazduh je bio toliko zasićen isparenjima sumporne i sumporaste kiseline.