Nasa odabrala tri moguće lokacije za sletanje rovera na Mars

Američka svemirska agencija NASA je odabrala tri potencijalne lokacije na Marsu, a na jednu od njih bi trebalo da sleti novi rover Mars 2020.

Život

Izvor: klix.ba

Utorak, 14.02.2017.

18:24

Nasa odabrala tri moguće lokacije za sletanje rovera na Mars
Foto: Thinkstock

Američka svemirska agencija NASA nastavlja da razvija svoj novi rover pod nazivom Mars 2020, a važan deo posla je i donošenje odluke o mestu sletanja na Crvenu planetu. To je izuzetno bitno jer je zadatak rovera da prikupi uzorke tla, koji će biti poslati na Zemlju. Zbog toga NASA želi da odabere lokaciju s mnogo različitih stena i vrsta tla kako bi proučila uzorke.

Nakon nekoliko godina razgovora, svemirska agencija je listu svela na tri lokacije, a to su Kolumbija Hils u krateru Gusev, u kome se nalazi neaktivni rover Spirit, krater Jezero, regija za koju se veruje da je mesto nekadašnjeg jezera, gde se nalazi rover Kjuriositi te NE Syrtis, lokacija koju je ranije grejala vulkanska aktivnost.

Ključni cilj rovera Mars 2020 je da ustanovi da li je na Crvenoj planeti postojao mikrobiološki život. Sve tri lokacije imaju jednu zajedničku stvar, a to je da su nekada sadržavale vodu. S obzirom na to da je voda ključni faktor za život na planeti, NASA veruje da će biti lakše pronaći znakove nekadašnjeg života na Marsu upravo u regijama u kojima je bilo vode.

Podaci koje je prikupio rover Spirit su pokazali da su vrući izvori nekada tekli kroz regiju Kolumbija Hils te da su možda formirali malo jezero u krateru Gusev. Naučnici veruju da je vulkanska aktivnost u regiji NE Syrtis nekada dovela do topljenja leda na površini, kao i da su vrući izvori tekli kroz pukotine u kori ove regije.

NASA želi da bude sigurna da će se novi rover kretati bez problema i ispuniti sve naučne ciljeve. On će bušiti tlo i sakupljati uzorke, ali i praviti analize koliko je Mars ranije nudio uslove za život. Tražiće znakove prošlog života i proceniti koliko bi bilo opasno za ljude da istražuju Crvenu planetu.

Konačna odluka o lokaciji sletanja biće donesena za godinu ili dve, pre nego što rover Mars 2020 bude lansiran pomoću rakete Atlas V.

Čak i ako rover uspešno prikupi uzorke, još nema konkretnih planova kako ih vratiti na zemlju. Zasad je plan da rover sakupi uzorke i ostavi ih na površini Marsa za neku novu misiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: