Posle Tošibe i drugi gigant na kolenima

Britanska kompanija "Rols-Rojs" uknjižila je rekordan godišnji neto gubitak od 4,6 milijardi funti u 2016. godini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2017.

13:31

Posle Tošibe i drugi gigant na kolenima
Foto: Thinkstock

Razlog za to je kolaps funte prouzrokovan Bregzitom i kazne izrečene toj kompaniji povodom optužbi za korupciju.

Gubitak posle oporezivanja je dostigao 5,0 milijardi dolara ili 4,8 milijardi evra, u odnosu na neto profit od 84 miliona funti u prethodnoj finansijskoj godini, navodi se u poslovnim rezultatima kompanije, prenosi agencija Frans pres.

Dodaje se da je prilagođeni profit pre oporezivanja pao manje od očekivanja, na 813 miliona funti sa 1,4 milijarde funti godinu dana ranije.

Analitičari koje je anketirala njujorška agencija "Blumberg" predviđali su pad profita na 685 miliona funti.

"Rols-Rojs" je pretrpeo gubitak od 4,4 milijarde funti zbog pada vrednosti funte koji je usledio posle odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, i suočio se sa kaznom u visini od 671 milion funti povodom optužbi za mito i korupaciju u Britaniji i SAD.

"Protekla godina je bila izuzetno važna jer smo ubrzali proces transformacije Rols-Rojsa", izjavio je generalni direktor kompanije Voren Ist, koji je bio zadužen za kontrolu restrukturiranja poslovanja.

Britanska funta je izgubila skoro petinu vrednosti prema dolaru od referenduma o Bregzitu koji je održan 23. juna prošle godine.

Danas je još jedna velika svetska kompanija, japanska Tošiba, pretrpela skoro dvocifren pad akcija zbog ogromnog gubitka svog ogranka u SAD. Šef kompanije podneo je ostavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: