Gorivo i hrana vinuli inflaciju, najviša od 2014.

Britanska međugodišnja inflacija popela se na najviši nivo u dve i po godine u januaru, podstaknuta rastom cena goriva i hrane.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2017.

12:17

Gorivo i hrana vinuli inflaciju, najviša od 2014.
Foto: Thinkstock

Stopa inflacije, merena indeksom potrošačkih cena, dostigla je u januaru na godišnjem nivou 1,8 odsto u poređenju sa 1,6 procenata iz decembra, saopštila je nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Analitičari su anketi "Blumberga" predviđali skok od 1,9 odsto.

Ipak, januarski pokazatelj inflacije je najviši od juna 2014. godine.

"Glavni doprinos porastu stope inflacije dale su cene motornih goriva, a u manjoj meri i cene hrane", naveo je ONS, dodajući da su "te inflatorne pritiske, međutim, neutralisale cene odeće i obuće, koje su u januaru pale više nego u istom mesecu godinu dana ranije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: