Od ove godine provizija na besplatne akcije

Ko do sada nije prodao svoje besplatno dobijene akcije, od ove godine mora da plati dve, od ukupno tri provizije koje se zaračunavaju pri njihovom trgovanju.

Tako svi vlasnici akcija NIS i Aerodroma, koji sada žele da prvi put prodaju akcije, uslugu brokera i dalje dobijaju za džabe, dok će provizije Beogradske berze i Centralnog registra hartija od vrednosti morati da plate.

Obe provizije obračunavaju se u vrednosti od 0,1 odsto od ostvarenog prometa tim akcijama za berzi. Za utehu je što građani i dalje ne moraju da plate porez na ovako stečen prihod.

"Uredbom je, do 31. decembra 2018. godine, produžen rok u kome građani prvu prodaju akcija stečenih na osnovu Zakona o pravu na besplatne akcije mogu da obave bez naknade brokerskih usluga", rečeno je za "Novosti" u Ministarstvu privrede.

Ova mogućnost, nažalost, ne odnosi se na transakcije koje sprovodi Beogradska berza i Centralni registar u kojem se preknjižava promena vlasnika nad vrednostnim hartijama.

Prema zakonu, oslobađanje od naplate provizije važilo je za transakcije do 31. decembra prošle godine.

  • marko

    12.02.2017 11:22
    Izdajnici
    Dabogda vam se seme zatrlo nakaze diktatorske pljackaske
  • Mile

    12.02.2017 11:14
    A kolika je provizija na prihod od akcija u iznosu 0,00 dinara koliko po zakonima pljačkaša ostvaruju vlasnici akcija. Očekujmo oporezivanje i ovih akcija
  • dobrotvorka

    12.02.2017 09:15
    DINKIĆU
    Kolika je provizija za LAŽ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija